Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tips inför deklarationen – tänk på detta redan nu

De flesta har inte en tanke på deklarationen 2018. Men det finns en del bra saker att tänka på. Foto: FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON
Allt för deklarerar digitalt – och deklarationen har också blivit lättare med åren. Men det finns fortfarande handfasta tips att ta fasta på. Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN
"Man behöver få panik, det mesta går att göra sen", säger sparekonomen Christina Söderberg på Compricer, som ändå tipsa om att se över ekonomin och inkomståret 2017 inför årsskiftet. Foto: COMPRICER

Börja tänka på deklaration 2018 redan nu – och spara pengar.

Här är skatteproffsets bästa tips inför årsskiftet:

– Kvitta aktieförluster mot vinster och se över räntor och rut- och rotavdrag om ni är två, säger Christina Söderberg på Compricer.

 Det är fortfarande ett halvår kvar tills deklarationen för inkomståret 2017 ska vara signerad och inskickad. Men det kan vara smart att se över den redan nu innan årsskiftet.

Dina Pengar har pratat med skatteproffset Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

– Det mesta går att fixa när det är dags att deklarera. Men man bör ändå se över sin ekonomi och varför inte göra det innan jul? Det kan vara något som behöver fixas, säger hon.

 

LÄS MER: Dags att deklarera: Här är viktigaste avdragen

 

Tips inför deklarationen 2018

För många svenskar finns det pengar att spara.

Är ni två i hushållet? Då är det bra att se över bolåneräntorna och att fördela dem mellan er, och även dela upp eventuella rot- och rutavdrag innan årsskiftet.

Flera missar detta, enligt Christina Söderberg.

– Det är också många som fortfarande pensionssparar privat. De dubbelbeskattas och det är otroligt dåligt, säger hon.

 

Christina Söderberg tipsar om att sätta upp sparmål och att se över sitt sparande för en bättre ekonomi 2018. Foto: Pressbild

 

Hennes råd är konkret:

– Stoppa detta direkt! Och börja spara på något annat sätt.

Vilket är ditt bästa råd inför deklarationen 2018?

– Om man handlar med aktier på en depå kan man kvitta vinster mot förluster och det måste man göra innan jul.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om din deklaration

 

Christina Söderberg fortsätter:

– Och vill man flytta från depå till ISK är det bra att sälja innan året är slut och sen köpa tillbaka nästa år för att slippa skatta för ett extra kvartal.

Här är vad du kan tänka på inför deklarationen 2018 – punkt för punkt.

1. Rot- och rutavdrag

Vill du dra av för rot- eller rutarbete under inkomståret 2017? Tänk på att arbetet måste vara utfört senast den 31 januari 2018 och att det ska vara betalt innan årsskiftet.

Är ni två i hushållet? Då har ni båda möjlighet att göra avdrag. Fördela skattereduktionen inom hushållet.

För rotavdrag får du göra avdrag med max 50 000 kronor per person, upp till 30 procent av arbetskostnaden. För rutavdrag gäller max 25 000 kronor per person eller max 50 000 för personer över 65 år, och 50 procent av arbetskostnaden. Dock räknas rut och rot ihop – och får totalt inte överstiga 50 000 kronor per person och år.

 

Har ni gjort stora och kostsamma förbättringar i hemmet? Se till att dela rotavdraget mellan er. Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

 

2. Handel med värdepapper

Har du gått med vinst eller förlust på fonder eller aktier? Då kan du realisera motsvarande förluster eller vinster och kvitta dem mot varandra för att förbättra skattesituationen – men tänk på att försäljningen måste ske i god tid innan årsskiftet.

Du kan också dra av andra kapitalvinster under året mot förluster på aktier och fonder. Detta gäller dock inte ISK eller kapitalförsäkring.

 

LÄS MER: Sparekonomens åtta bästa tips för din deklaration

 

3. Försäljning av bostad

Har du sålt en bostad med vinst kan du nu välja att betala skatten nästa år eller begära uppskov och därmed skjuta upp skatten. Men då måste du köpa en ny bostad senast den 31 december nästa år. Tänk också på att du betalar skatt på ditt uppskov.

Börja redan nu med att sammanställa alla förbättringar på bostaden, som du får göra avdrag för. Ta fram så mycket underlag som möjligt – men du kan få avdrag även om du saknar kvitton på förbättringarna.

Tänk på att dagen för köpekontraktet, inte tillträdesdatum, avgör vilket år försäljningen ska deklareras.

Vill du bli av med ett gammalt uppskov? Då kan du återföra hela eller delar av uppskovsbeloppet till en deklaration bakåt i tiden och få tillbaka den skatt du har betalat på uppskovsbeloppet.

4. Uthyrning av bostad

Detta deklareras nästa år. Hyr du ut en villa eller ett fritidshus får du göra avdrag med 20 procent av hyran, hyr du ut en bostadsrätt eller hyresrätt får du göra avdrag för den avgift/hyra du själv betalar. Dessutom får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Blir det ett överskott efter avdragen ska du betala 30 procent i skatt – något som kan vara bra att räkna på redan nu.

 

Har du hyrt ut din bostad i andrahand? Se över detta redan nu så du inte får en skattechock nästa år. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

 

5. Sparande i ISK-konton

Planerar du att flytta ditt sparande från depå till ISK? Compricers Christina Söderberg tipsar om att sälja fonderna/aktierna före årsskiftet – och sedan köper nya i ISK efter nyår. På så sätt slipper du dubbelbeskattning.

Fundera dock igenom när du planerar att använda pengarna. Enligt Christina Söderberg kan det vara bra att flytta pengarna till ISK om du sparar långsiktigt. Har du tänkt använda pengarna snart kan det vara bra att ha kvar dem i depån, eftersom du vid ett byte måste skatta 30 procent på vinsten.

I övrigt schablonbeskattas dina tillgångar på ISK-kontot, och det kommer förtryckt på deklarationen nästa år.

6. Lån och räntor

Om du har jämkning på skatten bör du se över om något har ändrats under året. Har du minskat eller ökat ditt bolån? Om du ser över detta redan nu kan du se till att betala mer eller mindre skatt i december.

Är ni två som delar på ett lån? Se över fördelningen av räntebetalningarna. Skatteavdraget är på 30 procent upp till 100 000 kronor och på 21 procent efter det. Har ni stora avdrag på endast en av er? Här finns pengar att spara! Meddela banken hur ni vill fördela räntebetalningarna innan årsskiftet så kommer det förtryckt på deklarationen.

 

LÄS MER: Skatteproffsets bästa tips inför nyår

 

Du kan om du vill förskottsbetala ränta för nästa år. Den ränta som avser januari 2018 blir avdragsgill i deklarationen om du betalar in den i december.

Om du under året har sagt upp ditt lån i förtid och betalat ränteskillnadsersättning till banken kan du räkna med att du får dra av för detta.

7. Pensioner

Du får inte längre spara avdragsgillt till pensionen. Om du fortfarande gör det: Stoppa sparandet nu eftersom du annars dubbelbeskattas. Christina Söderberg tipsar om att i stället öppna ett ISK-konto eller spara i fonder.

Den del av din allmänna pension som går till premiepensionen sätts in på ditt pensionskonto den 9 december, sedan startar fondhandeln måndagen den 11 december. Passa på att se över dina fondval innan dess  – jämför risk, utveckling och avgifter.

 

Vill du också kunna njuta lite extra på ålderns höst? Det finns flera saker att tänka på redan nu när det kommer till pensionen. Foto: Henrik Holmberg / TT NYHETSBYRÅN

 

Vill du föra över pensionsrätter till din partner? Då måste du skicka in en blankett senast den 31 januari i år.

Ska du gå i pension nästa år? Du kan jämka redan nu för att slippa restskatt längre fram. Se över vilka håll du får pension ifrån och räkna ut vad du ska betala i skatt.

Fyller du 66 nästa år? Då blir skatten lägre både på arbets- och pensionsinkomster. Så om du kan: flytta så mycket inkomster som möjligt till 2018.

Om du får pension från flera olika håll och kanske dessutom jobbar riskerar du restskatt. För att undvika detta kan du göra en jämkning.

8. Studenter

Ska du studera till våren? Om du har tänkt ta fullt studielån får du inte tjäna mer än 86 782 kronor på ett kalenderhalvår (januari-juni). Har du jobbat på jullovet kan det därför vara bra att försöka få lönen innan årsskiftet. Tänk även på att försöka få andra inkomster, som vinst på fonder, på denna sida årsskiftet.

Om du har studerat under hösten men ska jobba i vår – tänk tvärtom.

Om du studerar och under året har flera extrajobb kan skatteavdraget bli för lågt. Jobbar du hos samma arbetsgivare men bara då och då kan avdraget i stället bli för högt. För att undvika detta kan du jämka på skatten.

9. Restskatt

Se till så att du har betalat din restskatt. Kostnadsräntan ligger på 16,25 procent från och med förfallodagen, som för de flesta är 13 november.

 

Viktiga datum för deklarationen 2018

12 februari: Du ska ha gjort eventuell extra skatteinbetalning om du räknar med ett underskott av skatt på mer än 30 000 kronor.

1 mars: Skaffa en digital brevlåda, till exempel Kivra, före den 1 mars så kan du få pengar redan i april.

20 mars: Deklarationen öppnar.

28 mars: Godkänn deklarationen för att få pengar i april (du måste dock ha digital brevlåda).

5-6 april: Slutskattebesked och skatteåterbäring för dig som har skaffat digital brevlåda och godkänt din deklaration.

2 maj: Senaste datumet att skicka in din inkomstdeklaration till Skatteverket.

3 maj: Du ska ha gjort eventuell extra skatteinbetalning på under 30 000 kronor.

15 juni: Beslut om fastighetstaxering om du har digital brevlåda.

2 juli: Beslut om fastighetstaxering om du inte har digital brevlåda.

Källa: Skatteverket

 

Källor till denna artikel är främst Christina Söderberg på Compricer, men även Skatteverket och den oberoende privatekonomen Annika Creutzers blogg på EFN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!