Brottsutredningen i fallet med den maltesiska pensionsfonden Falcon Funds går framåt och antalet misstänkta har gått från tre till tio personer. Foto: Nils Petter Nilsson
Brottsutredningen i fallet med den maltesiska pensionsfonden Falcon Funds går framåt och antalet misstänkta har gått från tre till tio personer. Foto: Nils Petter Nilsson

Tio misstänkta i Falcon Funds-härvan

Publicerad

Ännu fler är misstänkta i svindelhärvan runt Falcon Funds. Listan har utökats från tre till tio personer, enligt Dagens industri.

– Större delen av de tio som nu är misstänkta kommer från Sverige, säger åklagaren Arne Fors till DI.

Brottsutredningen i fallet med den maltesiska pensionsfonden Falcon Funds går framåt och antalet misstänkta har gått från tre till tio personer.

Men trots framsteget är inte kammaråklagare Arne Fors vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) helt nöjd.

– Jag hade hoppats på att vi skulle ha hunnit längre nu, faktiskt. Men vi gör det vi kan med de resurser vi har, vi jobbar frenetiskt i utredningsgruppen", säger Fors till Dagens industri.

22 000 sparare drabbade

Det misstänkta svindleriet polisanmäldes i oktober förra året. Polis och åklagare i Sverige och på Malta genomförde en gemensam aktion för att spåra den miljard med pensionspengar som försvunnit för 22 000 svenska pensionssparare.

Det har funnits gott om tid för att sopa igen spåren och gömma undan bytet genom att skicka pengarna vidare till många länder.

– Vi behöver gå ut med rättslig hjälp till olika länder för att fortsätta spåra pengarna. Jag tycker inte vi har kommit tillräckligt långt där, vi måste speeda upp det arbetet, säger Arne Fors självkritiskt till DI.

Bolag har fått miljonböter

Maltas finansinspektion (MFSA) har dömt det bolag som hanterade Falcon Funds pengar till böter på 5,9 miljoner kronor och även dragit in företagets tillstånd.

Svensken Emil Amir Ingmansson har pekats ut av Pensionsmyndigheten som huvudmisstänkt och som den drivande i svindeln.

Myndigheten hoppas inom den närmaste framtiden kunna få in en stor del av de pengar som ingått i härvan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen