Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tingsrätten räcker inte till när HQ-mål avgörs

Dagens före midsommaraftonen friades finansmannen Mats Qviberg och de övriga inblandade i brottmålet.
Foto: Maja Suslin/TT
Här, i den provisoriskt inrättade rättegångssalen, inleds processen där fem miljarder kronor står på spel.
Foto: Leif Brännström
Mats Qviberg har sammanlagt sex advokat registrerade som ombud.
Foto: Leif Brännström
Domstolen hade fram till måndag eftermiddag registrerat hela 1784 aktbilagor och upptar hyllmeter efter hyllmeter i den provisoriska rättegångssalen.
Foto: Leif Brännström

I dag inleddes tvistemålet mellan HQ AB och bolagets gamla styrelse. 

Men efter bara 25 minuter stoppades huvudförhandlingen, sedan Stefan Dahlbo, tidigare ordförande i HQ Bank, ansåg att det låg förhinder för att genomföra rättegången. 

Klockan 10 beslutade rätten att målet återupptas. 

Fem miljarder kronor ligger i potten.

Det handlar om "århundradets process" - tvistemålet mellan HQ AB och bolagets gamla styrelse, däribland finansmannen Mats Qviberg samt revisorer.

HQ Bank tog till orda strax före klockan halv elva och angrep direkt bankens krasch.

– Hur kunde det hända utan att styrelsen och revisorer förstod något, undrade HQ Banks advokat Marcus Axelryd när banken inledde sin sakframställan.

Starten för målet blev först något försenad efter att Stefan Dahlbos krävt att rättegången skulle stoppas.

Vid klockan 10 förklarade rättens ordförande Karin Moberg att stoppkravet avvisats.

Hon slog också fast att domstolen skulle inta en "stram hållning" när det gällde parternas försök att stoppa processen.

Advokaterna vinnare i målet

Processen som inleddes i dag ska pågå i åtta månader.

De verkliga vinnarna är redan klara: advokaterna vars räkningar väntas hamna på minst 100 miljoner kronor.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ingen av Stockholms tingsrätts vanliga rättegångssalar räcker till för det gigantiska målet.

En provisorisk rättegångssal har inrättats i den k-märkta magistratssalen, en sal med anor. Stockholms styrelse hade sina möten i magistratssalen tills Stadshuset invigdes. I salen finns rokokostolar och två gigantiska kristallkronor. På väggarnas träpanel hänger konstnären Johan Sevenboms målningar med Stockholmsmotiv. Men dessa motiv lär knappast vara i fokus när förhandlingen inleds.

Sammanlagt 99 dagar är schemalagda för processen med förhandlingar i princip varje vecka fram till fredagen den 16 juni. Jul, nyår, vinterlovsveckan och påskveckan är undantagna. 


LÄS OCKSÅ: Nya finansskatten ska ge miljarder till staten


Dagens före midsommaraftonen friades finansmannen Mats Qviberg, HQ Banks före detta ordförande Stefan Dahlbo, vd:n Mikael König och styrelseledamoten Kurt Lönnström från misstankar grovt svindleri i Stockholms tingsrätt. 

Chefsåklagaere Martin Tidén höll pressträff efter den friande domen.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Friande dom i brottmålet

Den nya processen gäller tvistemålet och bland experter anses en friande utgång inte alls given i tvistemålsprocessen.

– Brottmålet har vi överhuvudtaget inte haft något med att göra. Det är helt andra frågor som varit uppe till bedömning där, säger HQ AB:s nuvarande styrelseordförande Christer Sandberg till nyhetsbyrån TT.

När brottmålet avslutades i tingsrätten med en friande dom för de fyra åtalade slutade advokaternas räkningar på drygt 40 miljoner. Den här gången, med betydligt fler personer inblandade i tvistemålet, väntas slutnotan hamna på minst 100 miljoner kronor.

Flera miljarder står på spel i HQ-härvan

Kärnfrågan i processen: Är den före detta HQ-styrelsen och revisorerna skyldiga att ersätta de stora värden som gick upp i rök när HQ Bank kraschade? 

• 3,2 miljarder kronor plus ränta kräver den nya styrelsen i HQ AB att den tidigare styrelsen i HQ och HQ Bank samt revisorerna ska betala i skadestånd för bankens krasch. 

• Dessutom vill HQ AB ha tillbaka pengar för vinstutdelningar de hävdar har varit olagliga för åren 2007, 2008 och 2009. Det rör sig om cirka 600 miljoner per år eller 1,2 miljarder kronor.

• Totalbelopp i skadeståndskrav: 5 miljarder kronor.

I salen finns rokokostolar och två gigantiska kristallkronor.
Foto: Leif Brännström

– Det är det förlorade värdet för aktieägarna i HQ AB som vi stämmer på, säger nuvarande ordföranden Christer Sandberg till nyhetsbyrån TT.


LÄS OCKSÅ: Ingen överklagan i HQ-målet


HQ AB var moderbolag till HQ Bank AB som förlorade tillståndet och vars verksamhet sedan togs över av Carnegie. I dag är HQ:s verksamhet endast att driva de pågående juridiska processerna.

HQ AB anklagar den förra styrelsens nio ledamöter och revisorerna för vårdslöshet. Bolaget hävdar att de måste ha eller borde ha känt till att det fanns stora brister i bankens verksamhet. 

Fem år sedan stämningsansökan

Den 28 augusti 2010 torpederades banken.  Finansinspektionen meddelade då att man återkallade bankens tillstånd för att driva bank och värdepappersrörelse vilket betydde det totala dråpslaget för HQ Bank. Utan tillstånd var verksamheten död.

När huvudförhandlingen inleds har det gått mer än fem år sedan stämningen lämnades in till Stockholms tingsrätt. 

Stämningsansökan registrerades i domstolen den 22 juni 2011 och sedan den dagen har en strid ström an handlingar anlänt till domstolen, dels från HQ AB och dess advokater, dels för de tolv stämda i tvistemålet.

– Det kommer fortfarande in handlingar, säger Axel Peterson, referent i målet.

Sven Hagströmer kallad som vittne

Domstolen hade fram till måndag eftermiddag registrerat hela 1784 aktbilagor och upptar hyllmeter efter hyllmeter i den provisoriska rättegångssalen.

Samtliga 12 inblandade nekar till att ha gjort något fel.

HQ Bank har laddat upp med fyra advokater registrerade som ombud. De har kallat 32 vittnen, däribland finansmannen Mats Qvibergs tidigare kompis och kompanjon Sven Hagströmer.


LÄS OCKSÅ: Kronan på svagaste nivån sedan år 2010


Mats Qviberg har sammanlagt sex advokat registrerade som ombud.

Christen Ager–Hansen, som också bistår Qviberg, är övertygad att hans klient kommer att gå fri även i detta mål.

– Två saker är viktiga här: Finansinspektionen gjorde fel när de drog in tillståndet, vilket vi kommer att bevisa. Och förlusten berodde inte på en dåligt skött portfölj. Den uppstod på grund av den panikavveckling som sedan drevs, säger Christen Ager–Hansen till nyhetsbyrån TT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!