Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk tinderbedragare lurade kvinnor på miljoner

Nu berättar ett av offren om hur det gick till.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Den svenske mannen levde ett till synes extravagant liv med exklusiva lägenhetsadresser och uppdrag för amerikanska finansbolag.

Men allt var en bluff – och i stället lurades flickvänner, Tinder-dejter och bekanta att bekosta hans livsstil.

Nu berättar ett av offren om hur det gick till.

– Han blev ganska hotfull när jag berättade att jag kollat upp honom, att han inte är den som han säger att han är, berättar en kvinna från Stockholm.

En man i 30-årsåldern har vid Uppsala tingsrätt dömts till två års fängelse för ett 20-tal olika bedrägerier mot kvinnor, bekanta och företag, däribland obetalda nätter på exklusiva Grand Hôtel i Stockholm, samt ett fall av grovt bedrägeri, ringa bedrägeri, stöld och olovligt förfogande.

Han döms även att betala tillbaka totalt cirka 1,6 miljoner kronor till de personer och företag som har svindlats.

Flera av kvinnorna träffade mannen via dejtingappen Tinder.

Ett annat offer var mannens flickvän och sambo vid tidpunkten.

”Flödade in pengar”

Av tingsrättens dom framkommer det att mannen levde ett dubbelliv med en ”extravagant livsföring”, fabricerade anställningar på amerikanska finansbolag och påstådda lägenhetsköp i New York.

Ett vittne beskriver det som att ”det flödade in pengar” i mannens liv.

Den exklusiva livsstilen finansierades av pengar som mannen – som i övrigt uppges ha haft ”begränsade tillgångar” – lurade till sig genom att vilseleda människor i sin närhet.

Flickvänner och bekanta överförde under åren pengar till mannen mot löften om ekonomiska placeringar, resor, hotellbokningar och liknande.

En av flickvännerna blev av med över en miljon kronor, arvspengar från hennes far, mot löften om investeringar och lägenhetsköp. Några återbetalningar eller löften infriades emellertid inte, konstaterar tingsrätten i sin dom. Och flickvännens pengar användes i stället till att finansiera parets lyxiga livsstil, medan hon lurades att tro att pengarna kom från mannens påstådda arbete och inkomst.

Några lägenheter har mannen aldrig ägt och i efterhand har han erkänt förfalskade köpekontrakt.

Mannen kom i kontakt med flera offer via Tinder.
Foto: TSERING TOPGYAL / AP TT NYHETSBYRÅN

Så gick det till

Enligt tingsrättens dom har mannen använt sig av flera tillvägagångssätt för att komma över pengar.

En metod har varit att uppge att hans kreditkort slutat att fungera, varpå han fick tillgång till kontokortsuppgifter tillhörande flickvänner och vänner och bekanta.

Ibland föreslog mannen gemensamma resor och tog på sig ansvaret för bokning och planering och pengar överfördes därefter till mannens konto. 

Resor som sedan aldrig blev av, och vid återbetalning av pengar hänvisade mannen till olika fel i samband med banköverföringen.

Offret berättar

Under åren har flera drabbade kvinnor haft kontakt och stöttat varandra.

Expressen har varit i kontakt med ett av offren, en 32-årig kvinna från Stockholm.

Hon träffade mannen och hans flickvän, också ett offer, på en fest och de blev snabbt vänner. Under en period bodde mannen och hans flickvän hemma hos kvinnan.

Det var under den perioden som kvinnan började ana oråd.

– Du vet när man har en känsla att något inte riktigt stämmer, men jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad, berättar hon.

Vid en tidpunkt sa mannen åt kvinnan att ”hon inte får öppna sin post”.

– Och han hade så sjukt bra argument och man köpte det till slut, säger hon.

Men det kom aldrig någon tveksam post – den hade mannen redan tagit reda på under dagen. 

– Men när jag kom hem tidigare en dag hittade jag en påminnelsefaktura till inkasso på 36 000 för ett kreditkort som jag aldrig har använt. Då fick jag skitont i magen, säger kvinnan.

När kvinnan kontaktade mannen blev han arg och sa ”jag sa ju till dig att inte öppna posten”. Kvinnan spärrade sedan sitt kreditkort.

– Han hade världen sjukaste förklaring och efter 30 minuter köpte man ju den, för att man är så dum just då. Men jag pratade med en tjejkompis som sa att det här kan inte stämma och jag måste spärra mitt kort, säger hon, och fortsätter:

– Det är så sjukt, för då ringde han upp mig fem minuter senare och sa ”varför har du spärrat ditt kort?”

Lögnen om arbetsplatsen

Kvinnan kontrollerade mannen på egen hand och ringde bland annat till det finansbolag som han påstod sig arbeta för. Där visste de inte vem mannen var.

– Så vart går han då varje dag? Då hittar han alltså på att går till jobbet varje dag för att lura andra.

Efter en tid konfronterade kvinnan mannen ordentligt.

– Han blev ganska hotfull och vände på en sekund när jag berättade att jag kollat upp honom, att han inte är den som han säger att han är. Han blev helt svart i ögonen och jätteelak, och han ringde och hotade mig på jobbet.

Menar att det finns fler offer

Så här i efterhand känner kvinnan sig, precis som många andra offer, dum och lättlurad.

Enligt henne träffade mannen många flickvänner via dejtingappen Tinder. Hon beskriver det som en ”kaosig” dejtperiod och tror därför att mörkertalet gällande mannens offer är stort.

– Så fort vi drog i en tråd rasslade det till två-tre personer till. Sen är det folk i efterhand som inte är med i domen, och vi hittade säkert fem-åtta personer som inte ville vara med. Jag skulle tippa på att vi bara är 20 procent av alla drabbade, säger kvinnan. 

Kvinnan säger vidare att hon varken drabbades mest eller värst, men att hon vill berätta sin del av historien. Samt varna andra kvinnor för hur lätt det är att trilla dit.

– Jag tänker på alla andra stackars kvinnor som han lurade via Tinder. Att… när man ser varningstecken – ta dem seriöst direkt. För det var mycket om att han ”glömt plånboken” och frågade ”kan du betala den här notan på 6 000 kronor?” Det var mycket photoshoppade utdrag på hur mycket pengar han hade. Han råkade alltid visa eller berätta att ha vunnit mycket pengar på börsen, säger hon, och fortsätter:

– Men gå inte på sånt, för det är antagligen en likadan person.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!