Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sparkad – en timme före stämman

Birgitte Bonnesen sparkas som vd för Swedbank. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Karlsson utsedd till tillförordnad vd. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
AMF – röstar nej till ansvarsfrihet för Bonnesen. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Folksam – röstar nej till ansvarsfrihet för Bonnesen.

Birgitte Bonnesen lämnar Swedbank.

Det meddelade Swedbank mindre än en timme före dagens bolagsstämma.

– De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.

Anders Karlsson är utsedd till tillförordnad vd.

Swedbanks styrelse har vid ett styrelsemöte på morgonen entledigat Birgitte Bonnesen från rollen som vd och koncernchef för Swedbank.

Styrelsen har vid samma möte utsett nuvarande koncernfinanschef Anders Karlsson till tillförordnad vd och koncernchef för Swedbank.

– Med det sagt har Birgitte Bonnesen under sina tre år som vd gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank med fysisk närvaro, säger Lars Idermark.

Styrelsen har initierat en process för att rekrytera en ny ordinarie vd till banken.

Några timmar in i stämman röstade man för att ge bankens styrelse ansvarsfrihet för 2018.

Stämman röstade också för att Swedbanks sparakde vd Birgitte Bonnesen nekas ansvarsfrihet för samma år.

 

 

Kaos inför stämman i dag

Krisande storbanken Swedbank håller alltså bolagsstämma i centrala Stockholm på torsdagsförmiddagen. 

Tidigare i dag rapporterare Svenska Dagbladet att risken var överhängande för att vd Birgitte Bonnesen inte kommer att få ansvarsfrihet, eftersom storägarna Alecta, AMF och Folksam att de kommer rösta nej.

– I det läget blev det omöjligt för Bonnesen att sitta kvar, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Samtidigt har Swedbanks aktie handelsstoppats efter att ha fallit vid börsens öppning i dag. Beskedet som ges är att aktien åter går att handla 15.50 på torsdagen.

Storägarnas sensationella tvärvändning några timmar innan stämman är en direkt följd av onsdagens överraskande polisrazzian mot banken och den nya brottsmisstanken grovt svindleri.

– Efter gårdagens dramatiska utveckling, med Ekobrottsmyndighetens besked om utvidgade misstankar om allvarlig brottslighet, har vi kommit fram till att vi i dagsläget inte kan bevilja bolagets vd ansvarsfrihet för 2018, uppger AMF Pensions vd Johan Sidenmark.

– Även om det än så länge enbart rör sig om misstankar, och ingen bör betraktas som skyldig förrän hon eller han är dömd, rör det sig om så allvarligt anklagelser att det vore oansvarigt att fatta ett sådant beslut på dagens stämma, säger han.

Stämman inleddes klockan 11.00 på förmiddagen kommer efter att Ekobrottsmyndigheten så sent som på onsdagen slog till med en razzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg i Stockkolm. 

Brottsmisstanken var då obehörigt röjande av insideinformation. Under onsdagskvällen meddelade också chefsåklagare Thomas Langrot att ytterligare en brottsmisstanke hade lagt till: Grovt svindleri, ett brott som kan ge sex års fängelse. 

 

 

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Utreds av amerikansk myndighet

Swedbank utreds nu också av amerikanska myndigheten Department of Financial Services, för misstanke om att ha undanhållit information om kunders koppling till ökända advokatfirman Mossack Fonseca, något som SVT var först med att rapportera om. 

I ett pressmeddelande på onsdagskvällen kommenterade Swedbanks nu sparkade vd Birgitte Bonnesen uppgifterna:

– Det är Swedbanks uppfattning att vi är sanningsenliga och korrekta i vår kommunikation med samtliga myndigheter. Vi kommer även fortsatt att samarbeta med alla relevanta myndigheter kopplat till dessa frågor.

Bakgrunden är att Ekobrottsmyndigheten har fattat beslut om att utvidga förundersökningen beträffande brottsmisstanken mot Swedbank, vad gäller tidsperiod och till att också omfatta ytterligare en brottsmisstanke – grovt svindleri, skrev Folksam i ett pressmeddelande.

Bland aktieägarna utanför Folkets hus i Stockholm är ilskan stor inför stämman i dag, både mot vd:n och styrelsen:

”Det är dåligt, urdåligt. Så tondöv som Bonnesen är får man inte vara”, säger aktieägaren Ingeborg von Bolton, 77, Stockholm. Foto: Åsa Asplid
”Det är fruktansvärt. Jag vill veta vad som händer. Jag har aldrig varit på en stämma förut. Hela styrelsen måste bort”, säger aktieägaren Rolf Wackborg, 67, Haninge. Foto: Åsa Asplid

Folksam ägde cirka 7 procent av aktierna i Swedbank i slutet av februari, enligt ägardatatjänsten Holdings. Alectas ägarandel ligger på 4,8 procent och AMF har 4,4 procent.

– Efter gårdagens dramatiska utveckling, med Ekobrottsmyndighetens besked om utvidgade misstankar om allvarlig brottslighet, har vi kommit fram till att vi i dagsläget inte kan bevilja bolagets vd ansvarsfrihet för 2018. Även om det än så länge enbart rör sig om misstankar, och ingen bör betraktas som skyldig förrän hon eller han är dömd, rör det sig om så allvarligt anklagelser att det vore oansvarigt att fatta ett sådant beslut på dagens stämma, motiverar AMF sitt ställningstagande angående vd och ansvarsfrihet.

AMF kommer samtidigt inte rösta nej till ansvarsfrihet för styrelsen.

På en pressträff efter mötet kommer få svar från styrelseordföranden Lars Idermark. På frågan om en möjlig avgång svarar han att han inte avser att lämna sin post. 

– Jag har fått min förfråga om jag ville fortsätta som styrelseordförande och tackat ja till det. Jag har fått stort stöd till det, säger han.

Samtidigt fortsätter raset för Swedbanks aktiekurs. När handeln upptas på torsdagen har aktien minskat med drygt sex procent, skriver DN. 

 

Swedbanks stämma hålls i Folkets hus i centrala Stockholm. Intresset är enormt från medier och ägare. Foto: Åsa Asplid

Punkt 10 på dagordningen skulle fällt vd:n

Punkt tio på dagordningen vid stämman handlar om beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och den verkställande direktören, Birgitte Bonnesen.

Enligt stadgarna som Swedbank kommunicerat på sin hemsida räcker det med tio procent av ägarnas röster för att inte bevilja ansvarsfrihet.

Tillsammans har AMF, Alecta och Folksam 16 procent.

Beskedet i dag om att pensionsjättarna kommer att rösta nej till att ge Bonnesen ansvarsfrihet skulle i praktiken komma att innebära att Swedbanks vd tvingats avgå.

– Det är en väldigt stark signal och ett stort misstroende, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– I det här läget blir det omöjligt för Bonnesen att sitta kvar. Finns inte förtroendet går det inte, säger Bornold.

Att pensionsjättarna röstar mot koncernchefen men inte styrelsen kan vara för att Swedbank inte kan hantera ett fullständigt utbyte av ledningen för att kunna fungera.

– Därför offrar man Bonnesen. Det senaste dygnet har det gått från dåligt till värre, och det kan anses som bästa lösningen.

Expressen pratade i morse med en av de tyngre aktieägarrepresentanterna.

– Vi kan inte gå efter hela styrelsen för det skulle i praktiken betyda att vi torpederar hela banken. Vi måste tänka på våra sparare och då är det naturligtvis enklast att peka ut vd:n.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!