Mats Jansson, när han tillträdde som vd för SAS 2007. Foto: MIKAEL SJÖBERGMats Jansson, när han tillträdde som vd för SAS 2007. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Mats Jansson, när han tillträdde som vd för SAS 2007. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Postnord håller årsstämma om två veckor. Foto: TT NYHETSBYRÅNPostnord håller årsstämma om två veckor. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Postnord håller årsstämma om två veckor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kaoset i Postnord – därför hoppar nya ordföranden av

Publicerad
Uppdaterad

Mats Jansson, tidigare vd för SAS, var klar för att bli ny ordförande för Postnord. Men i sista stund hoppade han av – utmaningarna var för stora.

"Krishantering har varit min bästa egenskap, men jag har inte motivationen", säger Mats Jansson till Expressen.

Om två veckor håller Postnord årsstämma och allting var klart för att Mats Jansson, 66, skulle väljas till ny ordförande. Det bekräftar han för Expressen.

– Allt var klart. Jag funderade in i det sista och backade i går efter tungt övervägande, säger han över telefon från Schweiz.

Valberedningen har en tid bearbetat den tidigare SAS-chefen och uppgifterna skulle ha presenterats i dag, vilket DN var först med att rapportera.

 

LÄS ÄVEN: Kaos på Postnord – 30 000 paket sena 

 

Enligt Mats Jansson var företagets utmaningar för stora och han nämner de minskande intäkterna, de ansträngda dansk-svenska ägarrelationerna och det låga anseendet, speciellt i Sverige.

– Krishantering har varit min bästa egenskap, men jag har inte motivationen, säger Mats Jansson.

Han ringde under torsdagen upp Mikael Dambergs statssekreterare Stina Billing och meddelade att han inte längre vill bli ordförande i Postnord.

– Vi hade ett jättebra samtal, men det är klart att de var besvikna. Nu har de snart stämma, men de hittar säkert någon yngre, säger Mats Jansson.

Mats Jansson menar att utmaningarna var för stora för att ta över som ordförande i Postnord.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mellan 2007 och 2010 var han vd för SAS och jämför det bolaget med Postnord.

– Det är också ett komplext företag med mycket politik. SAS var ett kamikazeuppdrag. Jag gillar det men kände till slut att det här inte blev rätt, säger han.

Mats Jansson bor sedan åtta år med sin familj i Schweiz och sitter i flera bolagsstyrelser.

 

LÄS MER: Så vill nya vd:n lyfta utskällda Postnord 

 

Postnord, som ägs av svenska och danska staten, har sedan starten haft en svensk vd och en dansk ordförande, något som nu skulle ändras efter att dansken Jens Moberg meddelat att han inte ställer upp för omval till ordförandeposten.

Det finns inga uppgifter om vem som nu kan bli aktuell som ny ordförande.

– Formellt kan en ordförande föreslås på själva stämman. Nuvarande ordförande Jens Moberg har också sagt att han kan fortsätta under en övergångsperiod, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman till DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen