Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaoset i Postnord – därför hoppar nya ordföranden av

Mats Jansson, när han tillträdde som vd för SAS 2007. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Postnord håller årsstämma om två veckor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mats Jansson, tidigare vd för SAS, var klar för att bli ny ordförande för Postnord. Men i sista stund hoppade han av – utmaningarna var för stora.

"Krishantering har varit min bästa egenskap, men jag har inte motivationen", säger Mats Jansson till Expressen.

Om två veckor håller Postnord årsstämma och allting var klart för att Mats Jansson, 66, skulle väljas till ny ordförande. Det bekräftar han för Expressen.

– Allt var klart. Jag funderade in i det sista och backade i går efter tungt övervägande, säger han över telefon från Schweiz.

Valberedningen har en tid bearbetat den tidigare SAS-chefen och uppgifterna skulle ha presenterats i dag, vilket DN var först med att rapportera.

 

LÄS ÄVEN: Kaos på Postnord – 30 000 paket sena 

 

Enligt Mats Jansson var företagets utmaningar för stora och han nämner de minskande intäkterna, de ansträngda dansk-svenska ägarrelationerna och det låga anseendet, speciellt i Sverige.

– Krishantering har varit min bästa egenskap, men jag har inte motivationen, säger Mats Jansson.

Han ringde under torsdagen upp Mikael Dambergs statssekreterare Stina Billing och meddelade att han inte längre vill bli ordförande i Postnord.

– Vi hade ett jättebra samtal, men det är klart att de var besvikna. Nu har de snart stämma, men de hittar säkert någon yngre, säger Mats Jansson.

Mats Jansson menar att utmaningarna var för stora för att ta över som ordförande i Postnord. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mellan 2007 och 2010 var han vd för SAS och jämför det bolaget med Postnord.

– Det är också ett komplext företag med mycket politik. SAS var ett kamikazeuppdrag. Jag gillar det men kände till slut att det här inte blev rätt, säger han.

Mats Jansson bor sedan åtta år med sin familj i Schweiz och sitter i flera bolagsstyrelser.

 

LÄS MER: Så vill nya vd:n lyfta utskällda Postnord 

 

Postnord, som ägs av svenska och danska staten, har sedan starten haft en svensk vd och en dansk ordförande, något som nu skulle ändras efter att dansken Jens Moberg meddelat att han inte ställer upp för omval till ordförandeposten.

Det finns inga uppgifter om vem som nu kan bli aktuell som ny ordförande.

– Formellt kan en ordförande föreslås på själva stämman. Nuvarande ordförande Jens Moberg har också sagt att han kan fortsätta under en övergångsperiod, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman till DN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!