Tiktok kan få miljardböter för läckta personuppgifter

Tiktok utreds - kan få miljardböter för läckta uppgifter till Kina.
TikTok kan få miljardböter för läckta personuppgifter
Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN

Sociala medieplattformen Tiktok är nu under utredning av EU:s särskilda organ: Irländska dataskyddskommissionen, DPC, rapporterar BBC.

Utredningen sker efter misstänkta brott mot dataskyddsförordningen GDPR och det är i synnerhet två punkter som DPC kommer titta närmre på. För det första kommer de undersöka Tiktoks hantering av personuppgifter för minderåriga. En liknande utredning har utförts mot Instagram i oktober i fjol.

Dessutom utreds Tiktok för ”överföring av persondata till Kina”. Misstanken springer ur att Tiktok ägs av kinesiska företaget Bytedance, som vid flera tillfällen anklagats för att dela persondata med kinesiska företag och kinesiska staten.

Påföljden som DPC har mandat att utdela gentemot Tiktoks moderföretag, om de brutit mot GDPR, är böter på upp till fyra procent av företagets globala omsättning, motsvarande 11,8 miljarder kronor.

Barn dör av TikTok-trenden – stryper sig själva tills de svimmar

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!