Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TikTok i USA säljs till Trumps kompis

TikTok har tvingats sälja sin amerikanska verksamhet efter kritik från Vita Huset om att företaget utgör en säkerhetsrisk.Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump beordrade företaget att sälja – eller förbjudas.Foto: CHRIS DUMOND/SHUTTERSTOCK / CHRIS DUMOND/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Larry Ellison, grundare av mjukvaruföretaget Oracle som nu väntas ta över TikTok i USA.Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hotade med att förbjuda TikTok om appen inte såldes till ett amerikanskt företag.

Nu har det kinesiska företaget ByteDance, som äger TikTok, valt en köpare av appens verksamhet i USA.

Efter att ha sagt nej till Bill Gates Microsoft har de valt Oracle, som drivs av Trump-supportern Larry Ellison.

TikTok säljer sin amerikanska verksamhet till mjukvaruföretaget Oracle, uppger flera medier – däribland Financial Times och Wall Street Journal.

Både Oracle och Microsoft hade budat på TikTok, men natten till måndag har Bill Gates företag gått ut med att de fått nobben av ägaren ByteDance.

Det blir i stället Oracle, som drivs av Donald Trump-supportern Larry Ellison, som får driva TikTok i USA, enligt rapporterna.

Ellison, 76, som är världens sjätte rikaste man, har länge stått bakom Trump och höll i februari en insamlingsfest i sitt hem till förmån för presidentens valkampanj .

TikTok ”hot mot säkerhet”

Donald Trump gav TikToks kinesiska ägare till den 20 september att sälja sin verksamhet i USA till ett amerikanskt företag – eller förbjudas.

Trump anser att den populära dans- och videoappen, som samlar enorma mängder data från sina användare, utgör ett säkerhetshot. 

TikToks ägare ByteDance måste enligt kinesisk lag dela information med diktaturen i Peking om staten så önskar.

I Indien är TikTok förbjudet sedan i juni och i Sverige har bland annat SVT:s anställda förbjudits att ladda ned TikTok på sina jobbmobiler. 

Frida sa upp sig – för att satsa på TikTok:

Frida ger sina bästa tips – så lyckas du på TikTok
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!