Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiktok blockar användare efter 10-åringens död

En ung flicka dog efter att ha tagit del av en kvävningsutmaning på appen.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Italien har blockerat unga användare från Tiktok.

Detta efter att en 10-årig flicka misstänks ha dött efter att ha genomfört en ”kvävningsutmaning” på appen, skriver The Guardian

Italienska åklagare har i veckan inlett en utredning angående en 10-årig flickas plötsliga död. Flickan påstås ha deltagit i en uppmärksammad ”kvävningsutmaning” på Tiktok där användarna uppmanas att strypa sig själva tills de tuppar av. 

Flickan dog på ett sjukhus i italienska Palermo efter att ha upptäckts på onsdagen av sin femåriga syster i familjens badrum. Flickan ska ha hittats med sin mobiltelefon bredvid sig, telefonen är nu beslagtagen av polisen som ska undersöka innehållet.   

Efter att flickans död började utredas bestämde sig Italienska dataskyddsmyndighet för att blockera alla användare som inte kan verifiera sin ålder. Enligt Tiktoks villkor måste användaren vara minst 13 år. 

”Vi visste ingenting”

TikTok, som ägs av det kinesiska företaget ByteDance, sa på fredagen att de inte hade lyckats identifiera något innehåll på plattformen som kunde ha uppmuntrat flickan att delta i en sådan utmaning. Men lovade myndigheterna att fortsätta leta efter innehåll som ”uppmanar till självmord”. 

Medicinska experter har tidigare varnat för de så kallade kvävningsutmaningar som har florerat på sociala medier. Flickans föräldrar berättade för tidningen La Republica att deras andra dotter förklarade att hennes syster deltog i dessa utmaningar. 

– Vi visste ingenting”, sa flickans pappa till tidningen.

– Vi visste inte att hon deltog i det här spelet. Vi visste att (vår dotter) var på TikTok för att dansa och för att titta på klipp. Hur kunde jag föreställa mig detta?, han sa.

I höstas uppmärksammades ett liknande fall i USA då en 15-årig flicka dog efter den virala Tiktok-utmaning  ”Benadryl challenge”. Utmaningen gick ut på att ta så pass många Bendadryl-tabletter, vilket är antihistamin som tas vid allergiska reaktioner, att man börjar hallucinera.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!