Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledarskribent: Busch borde överväga timeout

KD-ledaren har kallats till polisförhör.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Ebba Busch är kallad till polisförhör 28 maj.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Vice statsminister Per Bolund (MP).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Sandlund är ledarskribent på den kristna tidningen Dagen.

KD-ledaren Ebba Busch kommer delges misstanke om förtal. 

Brottsmisstanken väcker reaktioner – Elisabeth Sandlund, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen tycker att Ebba Busch borde överväga att ta en paus från politiken. 

– Både partiet och Ebba Busch själv borde överväga om hon inte bör ta en timeout tills saken har klarnat, säger hon. 

I slutet på februari i år skrev Ebba Busch inlägg på sociala medier om hustvisten med Esbjörn Bolin. I inlägget, som publicerades på Facebook och Instagram, skrev hon att Esbjörn Bolins ombud är dömd för brott, vilket ombudet polisanmält. 

Sedan dess har en brottsutredning mot Ebba Busch startat, och partiledaren har kallats till polisförhör den 28 maj. 

– Det här är en klar upptrappning som visar att rättsväsendet tar frågan på stort allvar. Både partiet och Ebba Busch själv borde överväga om hon inte bör ta en timeout tills saken har klarnat. Det vore konstigt om de inte redan funderade på om det vore bästa lösningen för både Busch och Kristdemokraterna, säger Elisabeth Sandlund, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen. 

– Förhoppningen hos Ebba Busch och partiet var naturligtvis att det hela skulle avskrivas. Nu går det ett steg vidare. Frågan är när en timeout blir nödvändig, frågan är var gränsen går, säger hon. 

Politiska kommentatorn: ”Står i vägen för KD:s politik”

Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach säger till Ekot att själva brottsmisstanken inte är så belastande för bilden av Ebba Busch, men att ett åtal kan dra ut på tiden och att det skulle stå i vägen för KD att nå ut med sin politik. 

På frågan om Ebba Busch kan sitta kvar om åtal väcks säger Fredrik Furtenbach att han tror det. 

– Normalt sätt skulle jag svara nej för en politiker som åtalas, men det kan vara annorlunda för Ebba Busch, hon har en extremt stark ställning i sitt parti. Och som sagt - själva brottet är inte särskilt belastande för henne. Men det är ett stort problem att det blockerar KD:s möjlighet att nå ut med sin politik. 

”Ganska allvarligt”

Vice statsminister Per Bolund (MP) säger att det är upp till KD att besluta om Ebba Busch kan fortsätta som partiledare. 

– Det är väl i slutändan en fråga för Kristdemokraterna att avgöra. Men det är klart att det är ganska allvarligt att vara inblandad i en rättslig tvist. Men det är varje parti som måste avgöra om ens företrädare kan representera partiet eller inte.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver att förtalsanmälan inte påverkar SD:s inställning till framtida samarbeten med KD

”Nej, Sveriges akuta behov av en ny regering påverkas inte av det”. 

Stefan Löfven (S), Nyamko Sabuni (L), Annie Lööf (C) och företrädare för Vänsterpartiet har avböjt att kommentera. 

Se också: Advokaten: ”Hoppas åklagaren avslutar utredningen”

KD-ledaren Ebba Busch har kallats till polisförhör i förtalsutredningen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!