Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare trotjänaren ska fälla Ericsson-cheferna

Anklagad: tidigare vd:n Kurt Hellström.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Vittne: Liss-Olof Nenzell.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ericsson misstänks ha mutat grekiska staten med hundra miljoner kronor.

På tisdagen inleddes rättegången mot sex tidigare toppchefer, däribland tidigare vd:n Kurt Hellström samt koncerncontrollern Roland Hagman, skriver SvD.

– Roland är lika lite som de andra fem inblandade i det här, säger advokat Hans Strandberg, som försvarar cheferna.

Korruptionsanklagelserna mot Ericsson handlar om försäljningen av det militära radarsystemet Erieye 1999.

Kontraktet var värt fyra miljarder.

15 år senare, 2 april 2014, avslöjade Ekot att Ericsson betalat drygt hundra miljoner kronor via en mellanhand i Monaco för att få grekiska miljardordern.

Pengarna ska vid tiden för affären skickats till en grekisk affärsman med nära kopplingar till försvarsministeriet.

Mellanhanden, ministern och dennes statssekreterare är redan dömda för penningtvätt och korruption.

Flera av de åtalade Ericsson-cheferna har för drygt tio år sedan friats för skattebrott i Sverige. Andra har suttit i tidigare koncernledningar, skriver DN. 

 

LÄS MER: Ericsson-chefer misstänks för korruption 

”Skyddade de högsta”

Den tidigare Ericsson-medarbetaren Liss-Olof Nenzell är huvudvittne vid förhandlingarna, och på plats i Aten.

Hans roll ska ha varit att slussa betalningarna genom de olika banksystemen.

För Dagens Nyheter berättar han att han sparat alla dokument kring utbetalningarna, bland annat för att skydda sig själv.

Han har hela tiden varit övertygad om att betalningarna var olagliga, misstankarna förstärktes när ledningen beordrade honom att förstöra alla betalningsbevis.

– I Ericsson handlade det om att skydda de allra högsta medan det var jag som riskerade att råka illa ut, säger han i en ny intervju med Dagens Nyheter. 

Rättegången skjuts fram

Rättegången skulle inledas i Aten i dag, men förhandlingarna hann inte börja innan de sköts upp till 5 juli.

– Det var vissa formella invändingar som görs att det skjuts fram, säger den svenska ekobrottsadvokaten Hans Strandberg, som försvarar de sex tidigare Ericssoncheferna. 

I DN kallar han rättegången ”tragisk och overklig”. Han utvecklar för Expressen:

– Det är trist att det har blivit så här. Av den utredning som presenterats finns inget mer än uppgifterna från Nenzell, och jag kan inte tänka mig att domstolen kommer fram till något annat än att de inte har med det här att göra. Men det är klart, det här tar ett år, och då ska de tvingas leva under den här pressen. Därför använder jag de orden.

Ytterligare toppchef åtalad

Strandberg bekräftar SvDs uppgift att även tidigare koncerncontrollern Roland Hagman ingår bland de sex åtalade toppcheferna. 

Hagman lämnade sin tjänst på Ericsson så sent som i höstas, och ansvarade innan dess för att skiva under och registrera bolagets rapporter till den amerikanska finansinspektionen, SEC.

– Det ses som märkligt att Ericsson låter en av cheferna från en tidigare korruptionsskandal, som också pekats ut och åtalats i den grekiska försvarsaffären, rapportera till SEC fram tills nyligen. SEC som utreder Ericsson för just misstänkt korruption, säger en person med insyn till tidningen.

Ericsson har inte velat kommentera tidningens uppgifter. Roland Hagman meddelar via advokaten Hans Strandberg att han inte heller ger kommentarer.

– Han nekar till det här och var överhuvudtaget inte inblandad i de här affärerna som rättegången handlar om, säger Hans Strandberg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!