Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare banktoppar: De kände till penningtvätt

Swedbank-chefen Birgitte Bonnesen. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bonnesen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbank-chefen Birgitte Bonnesen har förnekat att banken varit inblandad i någon penningtvättshärva. 

Men flera tidigare högt uppsatta personer som SvD talat med avfärdar att Swedbank och Finansinspektionen inte ska ha haft kännedom om penningtvätt. 

– Det fanns controllers och internrevisorer som ville gå in hårdare och kolla, men budskapet var: lägg er inte i hur balterna sköter sig, säger en person. 

Uppdrag granskning, UG och SVT Nyheters avslöjade att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt från 2007 och framåt i Baltikum.

Banken tillsatte en utredning – och i morgon presenteras resultatet som tagits fram av Forensic Risk Alliance (FRA). 

Swedbank-chefen Birgitte Bonnesen har tidigare, i tvärsäkra uttalanden, förnekat att banken varit inblandad i någon penningtvättshärva. 

Men flera tidigare högt uppsatta personer inom banken avfärdar att Swedbank och Finansinspektionen inte ska ha haft kännedom om penningtvätt, rapporterar SvD. 

”Lägg er inte i hur balterna sköter sig”

– Svenskarna hade en oskuldsfull och optimistisk syn på Baltikum: nu bygger vi nytt med marknadsekonomi och lag och rätt, säger en tidigare Swedbank-chef med ansvar i både Sverige och Baltikum, till tidningen. 

En annan person, som tidigare suttit i bankens koncernledning, säger att det fanns en medvetenhet om riskerna. 

– Kapitalet fanns i Ryssland, inte i Baltikum. Alla visste att ryska oligarker var kunder och att det fanns transaktioner som borde granskas. Men ingen ville tala högt om det, så länge det gick bra, säger personen och fortsätter: 

– Verksamheten i Baltikum gjorde kanonvinster, vilket gjorde cheferna i Sverige euforiska. Det fanns controllers och internrevisorer som ville gå in hårdare och kolla, men budskapet var: lägg er inte i hur balterna sköter sig. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!