Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare stadsdirektören får 6,4 miljoner – utan att jobba

Den förre stadsdirektören Ingela Lindh träffade en gynnsam överenskommelse med Karin Wanngård (s). Foto: STOCKHOLMSHEM
Det före detta finansborgarrådet Karin Wanngård (s). Foto: PETER KNUTSON
Karin Wanngård var socialdemokraternas frontnamn i Stockholm under valet i höstas. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Den före detta trafikdirektören Per Anders Hedkvist, sambo till den före detta stadsdirektören Ingela Lindh, fick också en falskärm på drygt fyra miljoner kronor.

4,3 miljoner kronor i fallskärm räckte inte när den före detta stadsdirektören i Stockholm, Ingela Lindh, skulle sluta i höstas.

Lindh tillsattes av det före detta finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Efter valförlusten förlängde Wanngård stadsdirektörens anställning i ett år. Enligt överenskommelsen skulle hon bara behöva stå till förfogande till Stockholms stad.

Lön: 180 500 kronor i månaden – 8 500 kronor mer än statsminister Stefan Löfven.

– Jag utgår ifrån att den nya majoriteten kommer att använda Ingelas kompetens framöver, säger Wanngård.

Ingela Lindh skriver i ett mejl till Expressen att hon ämnar ta tjänstledigt när hon har ett nytt uppdrag – och därmed inte plocka ut någon lön. 

Karin Wanngård, 43, (S) är en av Socialdemokraternas viktigaste personer och var under valrörelsen 2018 partiets frontnamn i Stockholm tillsammans med statsminister Stefan Löfven. 

Under åren 2014–2018 var Wanngård finansborgarråd – och en av de mest välavlönade kommunpolitikerna i landet med en månadslön, 2018, på 134 640 kronor.

Fallskärm på 3,9 miljoner kronor

2014 anställde Karin Wanngård först stadsdirektören Lars Rådh, men han tvingades lämna efter två år – med en fallskärm på 3,9 miljoner kronor.

2016 anställde Wanngård i stället Ingela Lindh, 59, och utnämnde henne till stadsdirektör i Stockholm. Kontraktet skulle upphöra 15 oktober 2018. Wanngård beslöt att ge Lindh en lön på 166 000 kronor per månad, något som också framgår av anställningskontraktet. Detta beslut togs även senare i kommunstyrelsen.

Lindhs lön ökade sedan till 180 500 kronor per månad, vilket är drygt 8 500 kronor mer än vad statminister Stefan Löfven har i månadslön.

 

Karin Wanngård (s) har under sin tid som finansborgarråd gett två stadsdirektörer fallskärmar på sammanlagt 8,2 miljoner kronor. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ny fallskärm på 4,3 miljoner kronor

I anställningskontraktet framgick det också att Ingela Lindh efter två års anställning skulle få ett avgångsvederlag motsvarande 24 månader – totalt 4 332 000 kronor. Till det tillkommer även pensionsavsättningar under perioden – både tjänstepension och chefspension.

Men Lindhs ersättning blev högre än så. Karin Wanngård, som efter valförlusten i Stockholm var oppositionsborgarråd, förlängde ändå Lindhs anställning fram till och med 2019-10-31. Men inte som stadsdirektör – på den tjänsten tillträdde  Magdalena Bosson i oktober.

Magdalena Bosson är sedan i höstats ny stadsdirektör i Stocksholms stad. Foto: FAMILJEBOSTÄDER

180 500 kronor per månad

Enligt en överenskommelse som fattades av Wanngård 5 oktober ska Ingela Lindh – med sin bibehållna lön på 180 500 kronor per månad – stå till arbetsgivarens förfogande för uppdrag i staden eller dess bolag.

Den totala summan, när fallskärm och bibehållen lön sammanräknats, landar på 6 460 000 kronor.

Så här sa Ingela Lindh till tidningen Fastighetsvärlden efter att hennes arbete som stadsdirektör var över.

– I första ska jag ta det lugnt. Jag har inte hunnit tänka så mycket. Det har varit full fart nästan dygnet runt i fyra år. Dessutom kommer jag att stå till stadens förfogande under ett år.

Ingela Lindh: Kommer ta tjänstledighet

Till Expressen skriver hon nu i ett mejl att hon ämnar begära tjänstledigt från staden. 

”I mitt liksom övriga förvaltnings- bolags- och stadsdirektörers avtal ingår sedan mitten av den förra mandatperioden en samordning. Det vill säga en ny inkomst, lön, dras från det avgångsvederlag som man enligt avtalet har rätt till”, skriver hon. 

Hon skriver också att hon söker nya uppdrag och att när hon får lön, större arvode eller uppdragsersättning, se till att detta dras från den lön hon nu erhåller av staden. 

”Det gäller så väl detta år - jag kommer begära tjänstledigt från staden - som de två följande. Jag kommer med andra ord inte att uppbära denna lön från staden i tre år”, skriver hon vidare. 

Den nya överenskommelsen innebär att skattebetalarna förutom avgångsvederlaget på 4,3 miljoner kronor nu får betala ytterligare 2,1 miljoner kronor till Ingela Lindh – totalt 6 498 000 kronor. Till det kommer sedan också avsättningar till hennes tjänstepension och en speciell chefspension som politikerna i fullmäktige själva bestämt ska utbetalas.

Även den nuvarande stadsdirektören Magdalena Bosson och andra högre tjänstemän i Stockholms stad får ett 24 månaders avgångsvederlag baserat på sina månadslöner efter minst två års anställning. Men det är ovanligt att de efter att anställningen som stadsdirektör upphört får ett extra tjänsteår för att finnas till förfogande för staden - med bibehållen lön.

Den tidigare stadsdirektörn Ingela Lindh fick en fallskärm på 4,3 miljoner kronor. I dag jobbar hon kvar i Stockholms stad, men behöver bara stå till förfogande. Lönen: 180 500 kronor per månad. Foto: STOCKHOLMSHEM

"Kaotiskt"

Anledningen till att Ingela Lindh fick ett ytterligare extra anställningsår är enligt Karin Wanngård att situationen efter valet var kaotisk och att hon ansåg att den nya majoriteten skulle kunna ha en nytta av Ingela Lindhs kompetens.

– Hon är en ytterst kompetent medarbetare och en person som staden har nytta av, säger Wanngård.

Men hur mycket jobbar Ingela Lindh i dag?

– Ja, tyvärr så drar de inte den nyttan som jag ser att de bör göra. De bör dra nytta av hennes enorma kompetens.

Men de kanske inte tycker att hon är kompetent?

– Det är ju fortfarande kaotiskt och de vaskade tillslut fram en stadsdirektör väldig sent. Jag utgår att de kommer att använda Ingelas kompetens framöver. I dagsläget tror jag inte att de använder henne.

Högre lön än statsministern 

Det är ju en väldigt bra lön utan att behöva jobba?

– Det är en väldigt bra lön och vi har bra löner för våra stadsdirektörer. Lönerna ska vara konkurrenskraftiga och vi vill ha kompetent personal på våra chefer. Lönen ligger i paritet med näringslivet. Vi omsätter 50 miljarder kronor och har 40 000 anställda i staden och lönen gäller den högsta tjänstemannen.

Hon har 8 500 kronor mer per månad än statsminister Stefan Löfven?

– Stefan Löfven är inte riktmärket för näringslivet. Men du kan jämföra med motsvarande privata bolag vad deras vd:ar har.

Men detta är ju skattepengar. Ska man inte vara noga med skattebetalarnas pengar?

– Självklart, men då är det vårt yttersta ansvar att ha kompetenta tjänstemän och då måste vi ha löner som konkurrerar.

Men hon jobbar ju inte?

– Det är upp till den nya majoriteten att använda henne.

Det nya finansborgarrådet, moderaten Anna König Jerlmyr, som efterträdde Wanngård i höstas blir mycket förvånad över det nya avtalet. Så här svarar hon i ett mejl till Expressen:

”Jag kan inte kommentera enskilda personalärenden. Men jag blir väldigt förvånad över att Karin Wanngård tog sig frihet att skriva under ett sådant guldkantat avtal, när hon visste att hon var på god väg att förlora makten”.

Sambon fick också fallskärm

Även Ingela Lindhs sambo, Stockholms tidigare trafikdirektör Per Anders Hedkvist, fick en stor höjning av sitt avgångsvederlag efter att hans förordnade gick ut 30 juni 2015. Då skulle Hedkvist få ett avgångsvederlag på 3 125 000 kronor.

Men han utnämndes efter förordnandet till vd för det kommunala bolaget Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab. 

Ingela Lindh var då vd på Sisabs moderbolag, Stadshus AB, och skulle om sambon fått tjänsten bli hans nya chef. 

Men styrelsen för Sisab ändrade sig och beslutet stoppades på grund av misstänkt jäv.

Det drabbade dock inte den före detta trafikdirektören ekonomiskt. Han fick i stället 1,25 miljoner kronor mer i avgångsvederlag – totalt 4 375 000 kronor plus sex månaders uppsägningstid.

Beslutet om det höjda avgångsvederlaget togs av stadsdirektören Lars Rådh, som senare själv tvingades lämna sitt uppdrag.

Sammanlagt har samboparet Ingela Lindh och Per Anders Hedkvist fått avgångsvederlag på 8,7 miljoner kronor. Räknar man även in Lindhs anställningsår för 2019 där hon bara behöver stå till förfogande – motsvarar det totalt 10 873 000 kronor. En summa som betalas av Stockholms skattebetalare.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!