Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saab-toppens nya jobb – hos familjen Wallenberg

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Håkan Buskhe.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare SAAB-vd:n Håkan Bushke blir ny vd för Wallenbergs privata investmentbolag FAM. 

– Jag tar mig an det här uppdraget med ödmjukhet men också med stor nyfikenhet, säger Bushke i ett pressmeddelande. 

Håkan Bushke har tidigare meddelat att han lämnar rollen som vd på försvarskoncernen SAAB i februari 2020. 

Då kommer han att tillträdda som vd för familjen Wallenbergs investmentbolag FAM. 

– Jag är övertygad om att Håkans industriella erfarenhet, ledarskap och teknikkunnande kommer bidra till ett framtida ännu starkare FAM”, säger FAMs ordförande Marcus Wallenberg i ett pressmeddelande. 

Håkan Bushke efterträder Lars Wedenborn, som i sin tur övergår till en roll som senior advisor och aktiv i bolagsstyrelser inom Wallenbergssfären.

FAM ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna. Bolaget har sedan 2007 utvecklats från 30 miljarder kronor i tillgångar till cirka 50 miljarder kronor, trots flera nyförvärv, enligt pressmeddelandet. 

FAM:s största innehav är de noterade bolagen SKF, Stora Enso och Munters samt onoterade IPCO, Kopparfors Skogar, Höganäs, Nefab och Kivra. 

– Jag tycker det här uppdraget ska bli väldigt spännande. FAM spelar en viktig roll i det arbete som Wallenbergstiftelserna gör genom att finansiera grundforskning och utbildning vid svenska lärosäten, säger Håkan Bushke. 

I FAM:s styrelse sitter två av de tyngsta namnen Wallenbergfamiljen. Förutom ordförande Marcus Wallenberg, återfinns kusinen Jacob som vice ordförande. Ett annat tungt namn är SAS-chefen Rickard Gustafson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!