Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare riksbankchefen Lars Wohlin död

Lars Wohlin var riksbankchef åren 1979-1982. År 2004 var han med och grundade EU-kritiska Junilistan och fick plats i EU-parlamentet. Foto: ANNA HÅLLAMS
2006 lämnade Lars Wohlin Junilistan och gick över till Kristdemokraterna. Foto: ANNA HÅLLAMS

Den tidigare riksbankschefen Lars Wohlin är död.

Han avled på måndagen, 85 år gammal, meddelar dottern för nyhetsbyrån TT.

Lars Wohlin föddes 1933 i Stockholm. Han disputerade som ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm 1970. Innan Lars Wohlin blev riksbankschef var han chef för Industriens utredningsinstitut och statssekreterare i moderatledaren Gösta Bohmans ekonomidepartement.

Lars Wohlin var riksbankschef mellan åren 1979 och 1982. Han satt ansvarig riksbankchefen under den så kallade devalveringsvågen som rådde i Sverige i slutet av 1970 och början av 1980 och anses ha haft ett stort inflytande över den svenska ekonomiska politiken i tider när Riksbanken kämpade växande budgetunderskott och med minskad bytesbalans.

Lars Wohlin lämnade Riksbanken 1982  och grundade tillsammans med nationalekonomen Nils Lundgren Junilistan 2004 och var europaparlamentariker för det EU-kritiska partiet.

Lars Wohlin vice ordförande för Junilistan

Efter några år som Junilistans vice ordförande hoppade han av partiet 2006 och gick till Kristdemokraterna.

Han motiverarde det överraskande partibytet med att han tröttnat på Junilistans ovilja att ta ställning mellan blocken.

Lars Wohlin när han lämnade Junilistan våren 2006 och gick över till kristdemokraterna. Här med dåvarande partiledaren Göran Hägglund. Foto: ANNA HÅLLAMS

I februari i år utkom en bok om den tidigare riksbankchefen. Lars Wohlin berättade i boken om sitt liv från barndomens Stocksund på 1930- och 1940-talet till sina år i politikens och näringslivets topp i Torsten Sverenius biografi "Lars Wohlin - Stocksundspojken som blev riksbankschef och hjälpte Sverige säga nej till euron".

– Jag tycker att man får en bra bild av hans person i boken. Lars beskriver att de rika bodde i Djursholm och de intellektuella i Stocksund. De som kom från Djursholm hade det så bra att de inte behövde anstränga sig, vi nådde längre. Om man som jag helt saknar begåvning måste man anstränga mer berättar han för mig, sa författaren Torsten Sverenius när boken kom i februari.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!