Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare revisorn: Det Strandhäll säger är inte sant

Annika Strandhäll anklagas för att ha ljugit och vilselett riksdagens konstitutionsutskott.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tamas Osvath, tidigare internrevisor på Försäkringskassan och den som skrivit brevet.Foto: Privat

Kritiken växer mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hennes beslut att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler strax innan valet.

Expressen kan nu avslöja att ytterligare ett skarpt formulerat brev inkommit till riksdagens konstitutionsutskott från en tidigare revisor på myndigheten.

– De säger att Ann-Marie Begler avgick frivilligt, men det är inte sant. Hon gjorde precis det regeringen hade gett henne i uppdrag att göra och dessutom på ett mycket skickligt sätt. Det var politiska orsaker bakom beslutet att sparka henne, säger Tamas Osvath, tidigare internrevisor på Försäkringskassan och den som skrivit brevet.

Expressen avslöjade på tisdagsförmiddagen att Annika Strandhäll anklagas för att ha ljugit och vilselett riksdagens konstitutionsutskott, KU, om det hårt kritiserade beslutat att sparka Ann-Marie Begler från Försäkringskassan.

Det var i ett brev till KU som två tidigare topptjänstemän på Försäkringskassan framförde den mycket skarpa kritiken mot ministerns agerande.

Ann-Marie Begler sparkades från Försäkringskassan.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare brev till KU

Nu kan Expressen berätta att ytterligare ett brev inkommit till ledamöterna i KU.

Det är författat av den tidigare internrevision på Försäkringskassan Tamas Osvath, som gick i pension förra året efter 14 år på myndigheten och ytterligare 20 år på andra myndigheter.

Han skriver i brevet att han haft förmånen att arbeta för en lång rad djupt respekterade generaldirektörer genom åren, men att ”Ann-Marie Begler var den mest lysande stjärnan”.

I brevet, som på tisdagen delades ut till samtliga ledamöter i konstitutionsutskottet, skriver Tamas Osvath också att Ann-Marie Begler framgångsrikt tog sig an uppdraget från regeringen att få ordning på myndigheten.

”Det var en fröjd att se hur hon steg för steg återinförde ordning och reda i den av många sår blödande svenska socialförsäkringsadministrationen”, skriver han och fortsätter:

”Döm om min och mina kollegers förvåning när regeringen från den ena dagen till den andra avskedar denna rekorderliga statstjänare som på punkt efter punkt utför uppdraget som hon har fått av regeringen.”

Tamas Osvath har även tidigare kritiserat Annika Strandhäll för hennes agerande i en debattartikel i SvD.

Enligt honom är det ingen tvekan om att det var politiska motiv som låg bakom regeringens beslut att sparka Ann-Marie Begler bara några månader innan valet – när frågan om LSS på allvar hade börjat brännas för Socialdemokraterna.

– Det är så uppenbart. Diskussionen om assistansersättning var för problematisk för regeringen, säger han.

Ex-revision: ”Så gör man inte”

Annika Strandhäll har genom beslutet att sparka Ann-Marie Begler inte bara överträtt en ministers befogenheter utan också brutit mot lagen om offentlig anställning, menar han.

– Så som regeringen gjort gör man inte, säger Tamas Osvath.

För regeringen har det hela utvecklats till en förtroendekris inom statsförvaltningen, menar han.

– Det är väldigt allvarligt detta, och ser man inte allvaret i det bör man ta en grundkurs i statsvetenskap. Ska ett statsråd kunna gå in och sparka en generaldirektör på politiska grunder? Det är inte värdigt en rättsstat, säger han.

Annika Strandhälls pressekreterare Simon Andersson säger i en kommentar till Expressen att det inte finns anledning för ministern att kommentera uppgifterna.

– Socialförsäkringsministern har kommenterat uppgifterna i konstitutionsutskottet och vi hänvisar till konstitutionsutskottets granskning, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!