Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare Postnordchefen: Danskarna lurade Sverige

Postnord riskerar konkurs om inte staten går in med pengar, enligt en rapport som DN tagit del av.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trots en kraftig ökning av paketutdelningen riskerar Postnord konkurs.Foto: MARCUS ERICSSON/TT

Trots en kraftig ökning av paketutdelningen riskerar Postnord konkurs, om inte staten går in med pengar. 

I ett långt reportage berättar Dagens Nyheter om hur det en gång lönsamma bolaget blev en ”förlustmaskin”.

– Postnord var den sämsta affär jag kunde tänka mig. Och jag tycker att svenska staten blev grundlurad av danskarna, säger Postnords tidigare produktionschef Peter Brännström till Dagens Nyheter.

Postnord bildades genom ett samgående mellan svenska Posten och Post Danmark 2009. Den svenska delen stod för 70 procent av det nya bolagets värde men Sverige fick bara 60 procent av ägandet och bara 50 procent av rösterna och hälften av styrelseledamöterna. Den första ordföranden blev dessutom en dansk.

– När vi 2010 väl fick fram jämförbara siffror efter samgåendet visade det sig att alla kostnader var högre i Danmark. Till och med transporter av brev per styck räknat. Det var helt obegripligt. Danmarks yta är bara en tiondel av Sveriges, säger Peter Brännström, i dag kommunpolitiker i Värmdö för Kristdemokraterna, till DN.

I Danmark hade man dessutom sedan länge gått in för att folk skulle sluta skicka brev och använda digitala brevlådor i stället.

Satsningen på paket

De danska brevbärarna hade inga brev att dela ut. De sades upp och fick tre års betald lön, vilket innebar miljardkostnader för bolaget.

Under 2010-talet sköt e-handeln fart. Postnord bestämde sig för att satsa på paketutdelning.

Men flera i ledningsgruppen var emot det, enligt DN. Peter Brännström och flera andra förordade att man skulle fortsätta försöka tjäna pengar på breven så länge det gick parallellt med satsningen på paket. Men de förlorade striden.

Andelen brev som delades ut i tid minskade och förtroendet för Postnord sjönk. I höstas gav Post- och telestyrelsen grönt ljus till försök med varannandagsutdelning av post till hushåll.

Rapport: Riskerar konkurs

Hösten 2018 lät svenska och danska staten McKinsey & Company skriva en rapport om Postnords framtid. DN har tagit del av en version där stora delar har hemligstämplats. Tidningen har också talat med en källa som tagit del av hela rapporten. 

Slutsatsen är att Postnord är helt beroende av statliga pengar. Om de brevbärarlinjer som är olönsamma men som ingår i samhällsuppdraget subventioneras med skattepengar väntas bolaget gå med vinst. Om inte väntar konkurs inom några år.

Koncernchefen Anne­marie Gardshol bekräftar bilden att brevverksamheten inte kommer att bli lönsam på egna ben.

– Drar vi ut trendlinjen och inte gör något pratar vi om miljardförluster i brevverksamheten om några år i Sverige, säger hon till DN.

Hård konkurrens

Samtidigt är inte heller paketutdelningen lönsam. Det är en hårt konkurrensutsatt marknad där konkurrenterna kan tävla om de lönsamma storstadskunderna medan Postnord har ett uppdrag att dela ut paket överallt i landet, utan subventioner. 

– Det finns inga förutsättningar i ett land som Sverige med de enorma geografiska avstånd som vi har och de antal mil som körs i brevbäringen runtom i landet att ha parallella logistiksystem. Det finns en viss typ av service där man måste inse: Vill man ha en nationell service måste man ha den i statlig regi hela vägen, säger Peter Brännström till DN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!