Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare Nissan-vd:n på flykt – Interpols krav

Di Nyheter: Nissan och Ghosn åtalade i Japan
Carlos Ghosn är på flykt.Foto: ORBAN THIERRY/ABACA / STELLA PICTURES
Han misstänks för ekonomisk brottslighet.Foto: BEN STEVENS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Den tidigare Nissan-vd:n Carlos Ghosn har flytt Japan efter att han misstänkts för ekonomisk brottslighet.

På nyårsafton landade Ghosn i Beirut i Libanon, efter att han flytt i sitt privatplan.

Nu kräver Interpol att han ska gripas i landet, skriver BBC.

Interpol har utfärdat en så kallad ”red notice” mot Carlos Ghosn, som befinner sig på flykt i Libanon. Den tidigare Nissan-vd:n har lämnat Japan för Libanon, dit han anlände med sitt privatplan på nyårsafton efter att ha stått åtalad för ekonomisk brottslighet.

Interpol kräver nu ett provisoriskt gripande av Ghosn i Libanon, ett av deras medlemsländer. Libanon har emellertid inget utlämningsavtal med Japan, där han står inför rätta.

Enligt turkiska medier har redan sju personer gripits i fallet – fyra piloter, en ansvarig för ett fraktbolag, och två flygplatsmedarbetare, skriver BBC.

Företagsledaren Carlos Ghosn har medborgarskap i såväl Frankrike och Brasilien, som Libanon, där ägnat sig åt bankinvesteringar och fastigheter. Frankrike har tidigare gått ut med att de inte ämnar lämna ut honom ifall han skulle anlända dit, enligt BBC.

Sparkades från Nissan och Mitsubishi

Ghosn betalade i april förra året en borgenssumma på motsvarande över 80 miljoner kronor, innan sin rättegång. Vid ankomsten till Libanon ska han ha sagt att han ”undkommit orättvisa och politisk förföljelse”, enligt BBC.

Då Ghosn i november 2018 greps på en flygplats i Japan, misstänkt för ekobrott, sparkades han från sina topposter inom Nissan och Mitsubishi. Kort senare avgick han även från rollen som vd på Renault.

Åklagare anklagar Ghosn för att ha utbetalat flera miljoner dollar till en Nissan-distributör i Oman. Nissan självt har även anmält honom för att förskingrat pengar från bolaget för egen vinning. Dessutom anklagas han för att ha underrapporterat sin lön. Ghosn själv nekar till alla anklagelser, skriver BBC.

Gömde sig i musikfodral: ”Fiktion”

Enligt turkiska medier landade Ghosn sin privatjet på flygplatsen i Istanbul på måndagen tidigt på morgonen, efter att ha flugit från Osaka. Myndighetspersonal från inrikesdepartementet har emellertid sagt att gränspolis inte kände till att Ghosn befann sig på planet, och att hans ankomst inte registrerats, skriver BBC.

Enligt källor till Reuters ska Ghosn ha bestämt sig för att fly då det framkommit att hans rättegång senarelagts till april 2021 – och att han varit ”bedrövad” över att inte få tala med sin hustru Carole.

Rapporter gör gällande att Ghosn lämnade Japan genom att gömma sig i fodralet för ett stort musikinstrument, något som hustrun avfärdat som ”fiktion”.

Svensk i stor korruptionshärva – efterlyst av Interpol

En svensk 63-årig affärsman är efterlyst av Interpol – misstänkt för bland annat penningtvätt i Brasilien.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!