Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare finansministern straffad av Skatteverket

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: Farnum Shakeira / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Förre finansministern (S) Erik Åsbrink, 72, åker på en skattesmocka.

Det gäller en utdelning i hans bolag som inte redovisats.

Skattemyndigheten har påfört 115 000 kronor på Åsbrinks kapitalinkomst. Dessutom får han punga ut med 14 000 i skattetillägg.

– Jag hade helt enkelt missat detta, säger Erik Åsbrink.

Myndigheten pekar på en oredovisad bolagsutdelning och straffar den förre S-toppen med ett skattetillägg för de felaktiga uppgifterna. Det rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Åsbrink, som var finansminister 1996-1999 i Göran Perssons regering, äger ett bolag som heter Åsbrink & Far.

Efter tiden som toppolitiker har han även varit aktiv i debatten och bland annat drivit på för en ny skattereform med höjda kapitalinkomster och sänkta skatter på arbete (DN Debatt 2019-02-04).

Konsult och förvaltare

Åsbrinks bolag ska bedriva konsultverksamhet och rådgivning i ekonomi, ge föreläsningar, och författa böcker och artiklar samt förvalta värdepapper. Omsättningen har som mest legat på 2,1 miljoner kronor (2013).

Men nu anser Skatteverket, efter en egen omprövning, att ekonomiproffset Åsbrink gjort fel i deklarationen.

Enligt utredarna visar en granskning av bolagets årsredovisning att förre S-toppen inte redovisat en bolagsutdelning.  Den var på totalt på 173 000 kronor och två tredjedelar av beloppet räknas som skattepliktigt.

”Bolaget har vid bolagsstämman beslutat att dela ut 173 000 kronor till aktieägaren. Någon redovisning av utdelningen har du inte gjort i din inkomstdeklaration för inkomståret 2018”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Utredaren ger förre finansministern en liten knäpp på näsan:

”Lämnat oriktig uppgift”

”Du har varken redovisat utdelningen från Åsbrink & Far AB eller lämnat någon ytterligare upplysning om att du har fått den. Detta innebär att du har lämnat en sådan oriktig uppgift som medför att skattetillägg ska tas ut. Skattetillägg tas ut med 40 procent av skatten på det oredovisade beloppet om 115 333 kronor i inkomstslaget kapital.”

Åsbrink har haft möjlighet att lämna synpunkter angående skattetillägget på 13 839 kronor, men inte gjort det, enligt beslutet.

När Expressen når den tidigare ministern säger han att han accepterat Skatteverkets beslut.

– Jag missade detta och det har också rättats till efter deras påpekande.

TV: Skattesmällen för nybilsägare

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!