Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vings ägare mot konkurs – 2,5 miljarder måste fram

Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal
Charterbolaget Thomas Cook står på konkursens brant.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Charterbolaget Thomas Cook är nära konkurs.

De ekonomiska svårigheterna gör att man förhandlar om en nödfinansiering på motsvarande 2,5 miljarder kronor.

– Som resenär är det inget man berörs av, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson till Di.

Motsvarande elva miljarder kronor behövs senast måndag för att undvika konkurs. Enligt Sky News ska det mesta av summan vara säkrat, men det det krävs fortfarande 2,5 miljarder kronor på bordet.

Thomas Cook Airlines Scandinavia är Skandinaviens största charterbolag, och äger resebyråerna Ving och Globetrotter i Sverige.

Enligt brittiska medieuppgifter ska Thomas Cook redan ha förhandlat fram miljonbelopp med sin största ägare, kinesiska Fosun. En omröstning om finansieringen ska ske i nästa vecka – 27 september.

I en kamp mot klockan försöker bolaget alltså nu förhindra konkurs genom ytterligare förhandlingar.

Reuters: ”En kollaps är ett faktum”

Ifall bolaget inte beviljas nödfinansiering inom loppet av några dagar är en kollaps ett faktum, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Thomas Cooks aktie rasade med en femtedel under fredagen och värdet ligger just nu på 3,45 pence – alltså runt 4,45 kronor. I maj i fjol var aktien uppe i motsvarande 177 kronor.

För tillfället är omkring 600 000 människor på resor med Thomas Cook. Största delen av resenärerna är från Storbritannien, Tyskland eller Norden.

Har ansökt om konkursskydd

I tisdags skrev Di att Thomas Cook, som alltså äger Ving, har ansökt om konkursskydd i USA. Detta enligt kapitel 15 i den amerikanska konkurslagstiftningen. Innebörden är att utländska företag skyddas från stämningar av långivare.  

Resejätten väljer dock att lugna sina svenska resenärer.

– Det är ett standardförfarande. Som resenär är det inget man berörs av, förklarade Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson för Di.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!