Allras huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅNAllras huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN
Allras huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bodström har ännu inte velat bemöta pressen. "Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag", har han sagt i en skriftlig kommentar om att han utnämnts till landshövding. Foto: Marcus Ericsson / TT NYHETSBYRÅNThomas Bodström har ännu inte velat bemöta pressen. "Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag", har han sagt i en skriftlig kommentar om att han utnämnts till landshövding. Foto: Marcus Ericsson / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bodström har ännu inte velat bemöta pressen. "Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag", har han sagt i en skriftlig kommentar om att han utnämnts till landshövding. Foto: Marcus Ericsson / TT NYHETSBYRÅN

Thomas Bodströms jättehyllning av Allra

Publicerad

Han har kritiserats hårt för att ha godkänt en extra utdelning på 20 miljoner kronor till Allras ägare.

Men i en film på Allras hemsida gör Stockholms blivande landshövding Thomas Bodström ändå reklam för det skandaldrabbade bolaget.

"I dag är Allra den moderna utmanaren till storbankerna", säger han i filmen där han hyllar bolaget.

Turerna kring Allra har varit många. Under fredagen ställs två av de absoluta topparna inom bolaget inför häktningsdomare i Stockholms tingsrätt.

Grundaren Alexander Ernstbergers nära medarbetare Olle Marcusson, 40, häktades och fördes ur salen i handbojor strax före lunch. Han är misstänkt för grovt trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Efter lunch hålls häktningsförhandlingen mot Ernstberger, som misstänks för grovt trolöshet mot huvudman. 

Olle Marcusson häktades på fredagsförmiddagen och efter lunch hålls även häktningsförhandling mot Alexander Ernstberger.Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET

 

LÄS MER: Ernstberger köpte Sveriges dyraste villa 

Thomas Bodström i reklam för Allra

Samtidigt har den förre justitieministern och blivande landshövdingen i Stockholms län, Thomas Bodström, dragits in i härvan i egenskap av före detta medlem i Allras styrelse. Dina Pengar har tidigare berättat hur Bodström godkände en extra utdelning på 20 miljoner till Allras ägare – däribland till den nu brottsmisstänkte Ernstberger.

LÄS MER: Bodström styrelsekollega med misstänkte Allra-grundaren

Detta har fått flera – bland annat ett antal anställda vid Pensionsmyndigheten – att gå till attack mot regeringens utnämning av Bodström till landshövding.

 

Brevet som de anställda på Pensionsmyndigheten skickade till finansdepartementet.

 

Men trots all kritik förekommer Thomas Bodström fortfarande i en reklamfilm för Allra, som Svenska Dagbladet först skrev om.

Bodström hyllar Allras verksamhet

Den drygt två minuter långa grafikspäckade filmen ligger på Allras hemsida. Bodström är speaker. I filmen hyllar den före detta styrelsemedlemmen Allra som "en smart pensionsrådgivningstjänst för privatpersoner".

 

Han berättar om Allras utveckling, från 2008 och framåt.

– Inom ett år hade över 10 000 personer fått hjälp till en bättre pension, säger Bodström i reklamfilmen.

Thomas Bodström används som speakerröst i en reklamfilm som fortfarande ligger kvar på Allras hemsida.Foto: Skärmavbild Allra

 

LÄS MER: Finansministerns nya besked om Bodström 

Han går vidare och berättar om hur Allra växte fort och med åren blev "den moderna utmanaren till de traditionella storbankerna".

– Vi är alternativet till den traditionella bank för dem som värdesätter en personlig kontakt och pålitlig hjälp med ekonomiska beslut i vardagen. Ja, som en bank borde vara, avslutar Thomas Bodström.

Skandalen rullades upp

I filmen nämner han också hur Allra etablerade ett eget fondbolag i Luxemburg under 2015, och ett värdepappersbolag i Dubai.

Så här ser reklamfilmen ut på Allras hemsida.Foto: Skärmavbild Allra

Filmen producerade förra året, enligt SvD. 

I februari i år, när det började blåsa kring Allra, lämnade Thomas Bodström Allras styrelse i stillhet – men reklamfilmen där han hyllar bolaget ligger alltså kvar på bolagets hemsida.

 

LÄS MER: Bodströms krav: Badkar i palatset 

 

Efter Bodströms sorti bara växte skandalen och i mars köpstoppades Allras fonder på premiepensionens fondtorg. Skandalbolaget anklagas för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor från pensionsspararna.

Stefan Löfven står fast vid beslutet

Men trots alla turer kring Allra och trots kritiken mot Bodström har regeringen klängt sig fast vid sitt beslut om att utse den förre ministern till landshövding.

Stefan Löfven säger att man inför utnämningen gjorde en bedömning, precis som "i alla utnämningar av myndighetschefer".

– Vid den tidpunkten fanns inget som tyder på att vi inte skulle kunna göra den bedömningen. Vad jag vet så finns det inget brottsåtal eller något krav på skadestånd ställt mot Bodström. Så länge det är så kan jag inte se att vi ska ska behöva ändra på beslutet, säger statsministern.

 

LÄS MER: Pressen på regeringen om Thomas Bodström ökar 

 

Men du har ju varit väldigt kritisk till hur det här bolaget har agerat? 

– Ja, det är sant. Men när vi gör bedömningen om Thomas Bodström kan fungera som landshövding tittar vi på en helhet, i vilket det här ingår. Om det inte finns något skadeståndskrav på Thomas Bodström eller åtal eller misstanke om brott ligger beslutet kvar.

Du har ingen kritik mot Bodströms agerande att han ändå har varit med och godkänt den här utdelningen på 20 miljoner?

–  Jag har inte hela bilden av vad som skett i det bolaget eller den bolagsstyrelsen så kan jag inte uttala mig om varken det ena eller andra.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen