Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thomas Bodström lämnar Allras styrelse

Thomas Bodström lämnar Allras styrelse
Foto: Jessica Gow/TT
Ebba Lindsö lämnar Allras styrelse.
Foto: Olle Sporrong

Thomas Bodström lämnar Allras styrelse efter Expressens och SvD:s granskning.

Den tidigare justitieministern ska ha skickat in sin ansökan om utträde i tysthet, rapporterar SvD.

I början av februari kunde Expressen rapportera om fonddirektörer i bolaget Allra som levde lyxliv på pensionspengar, trots att deras fonder har låg avkastning. Även Svenska Dagbladet har granskat pensionskoncernen.

På måndagen kallades Allras vd Alexander Ernstberger och ordförande Ebba Lindsö till möte på Pensionsmyndigheten. Ebba Lindsö dök inte upp på mötet.

Under tisdagen beslutade Pensionsmyndigheten att köpstoppa Allras fyra fonder inom premiepension, också det efter granskningen.

– Allra finns tyvärr i topp bland de som får flest klagomål, säger Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.


LÄS MER: Bästa och sämsta PPM-fonderna – listor


Utredningen genomfördes av Pensionsmyndigheten efter att en rad kunder hört av sig om frågor kring innehav i fonderna. Vissa har berättat att man känt sig lurade eller på andra sätt känt sig utnyttjade av Allras marknadsföring.

– Vi har också egen informationsinhämtning som har pågått en tid. Det är flera kunder som hört av sig. Allra finns tyvärr i topp bland de som får flest klagomål, säger Jimmy Larsson-Hagberg.

Kunderna informeras via brev

Allras styrelseordförande Ebba Lindsö lämnade i veckan sin post. Beskedet kommer efter att bolaget gett mycket dålig avkastning till sina sparare, ett utfall som inte alls levde upp till den marknadsföring som Allra haft.

Lindsö valdes till ordförande så sent som i september 2016. I ett pressmeddelande som SvD publicerat skriver hon bland annat: ”Under min tid som ordförande har vi arbetat hårt för att få till en bolagsstyrningsprocess av högsta kvalitet. I samband med årsstämman lämnar jag uppdraget som styrelseordförande och fortsätter då som rådgivare åt företagsledningen, för att skapa ett bolag som har ett hållbarhetsarbete som är ett föredöme i branschen” skriver Ebba Lindsö, som även är ordförande i 6:e AP-fonden.

Så blev det inte, och nu lämnar även Thomas Bodström sina uppdrag.

De 130 000 som sparar i någon av de berörda fonderna kommer nästa vecka att få hem brev med information om köpstoppet.

Fondbolaget Allra, registrerat i Luxemburg, har för närvarande fyra fonder på premiepensionens fondtorg: Allra Lagom, Allra Modig, Allra Försiktig och Allra Ränta.

Startade med Falcon Funds

Nästa vecka, fredag 24 februari, är sista dagen för Allra att lämna sina svar på Pensionsmyndighetens frågor. Därefter beslutar PM vad nästa steg blir kring fonderna och vilken strategi man kommer att använda för att rädda 130 000 svenska sparares pengar.

Arbetet med att granska Allra följdes efter framgångsrika nedslag mot först Falcon Funds under hösten, följt av de mindre fonderna Fondeum Mixed Fund och GFG Global Medium Risk Fund.

Pensionsmyndigheten, som i formell mening inte har granskningsplikt av fonder, kommer att fortsätta den här översynen efter att granskningen av Allras fonder.

Exakt vilka fonder som ska synas vill man inte meddela.


LÄS MER: Klara chocken när du får pensionskuvertet


Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att köpstoppet i veckan bådar illa inte bara för Allra utan även för Pensionsmyndigheten.

Experten: Byt fond

Han rekommenderar privatpersoner som sparar i någon av Allras fonder att byta till ett annat alternativ.

– Det är inte värt att ligga kvar i ett bolag där det finns den här typen av frågetecken, säger Bornhold.

Texten uppdateras.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!