Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad. Foto: / IKEAJonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad. Foto: / IKEA
Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad. Foto: / IKEA
Annika Kihlblom, Kamprads dotter.Annika Kihlblom, Kamprads dotter.
Annika Kihlblom, Kamprads dotter.
Ingvar Kamprad. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWEIngvar Kamprad. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Ingvar Kamprad. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Kamprads testamente.Kamprads testamente.
Kamprads testamente.

Testamentet: Hit ska Kamprads pengar gå

Publicerad

Här är möbelkungen Ingvar Kamprads testamente. 

Barnen får hälften av förmögenheten – Norrland får resten. 

"Dessa medel skall användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland", skriver Ingvar Kamprad i sitt testamente. 

– Detta är Ingvars vilja som vi respekterar fullt ut, säger sönerna Kamprad i ett uttalande till Expressen. 

"Jag Ingvar Feodor Kamprad, född 30 Mars 1926. Bestämmer att följande skall gälla som min yttersta vilja och mitt testamente", inleds Ingvar Kamprads testamente. 

Testamentet skrev han på Bölsö gård i oktober 2014, då han var 87 år fyllda. 

Ingvar Kamprad, som gick bort den 27 januari, är starkt förknippad med Småland – men i testamentet, som DN var först att ta del av, blottar han även ett starkt engagemang för Norrland. 

 

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom Kamprads miljardregn över Norrland 

Dottern ska få sin laglott i kontanter 

Halva förmögenheten får barnen. 

"Mina bröstarvingar, det vill säga mina söner Peter, Jonas och Mathias Kamprad samt min adoptivdotter Annika Kihlblom, skall erhålla sina laglotter. Arvegods och övriga föremål med affektionsvärde skall så långt möjligt fördelas lika mellan mina söner inom ramen för deras laglotter, medan Annika Kihlblom så långt möjligt skall erhålla sin laglott i kontanter. Vad bröstarvingar ärver av mig skall vad gäller såväl kapital som avkastning vara bröstarvingens enskilda egendom i äktenskap.", skriver Ingvar Kamprad i sitt testamente. 

 

LÄS MER: Sönerna har avslöjat Kamprads dödsplan

Sönerna: ”Detta är Ingvars vilja”

Sönernas kommunikationschef vid Ikano, Marie Gallstad, vidarebefordrar ett kort uttalande från sönerna: 

"Detta är Ingvars vilja som vi respekterar fullt ut."

Resterande halvan av förmögenheten ska gå till satsningar i Norrland. 

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till DN. 

Testamentets vittnen intygar giltigheten: 

"Att Ingvar Kamprad som vi personligen känner, denna dag vid sunt och fullt förstånd, egenhändigt och av fri vilja undertecknat detta testamente intygas härmed av oss samtidigt närvarande testamentsvittnen", skriver vittnena. 

Ett av vittnena, Kerstin Röman-Lange, arbetade på Bölsö gård och var vid tidpunkten för undertecknandet av testamentet anställd av Ikea.

– Det enda jag gjort är att bevittna Ingvars namnteckning, någon mer kommentar kan jag inte ge, säger hon.

 

Ingvar Kamprad gick bort den 27 januari i år. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWEIngvar Kamprad gick bort den 27 januari i år. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Ingvar Kamprad gick bort den 27 januari i år.  Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var god vän med Ingvar Kamprad. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNLandsbygdsminister Sven-Erik Bucht var god vän med Ingvar Kamprad. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var god vän med Ingvar Kamprad.  Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Så tvingas Kamprads söner in i rampljuset

Knöt band till Norrland

En ledtråd till Ingvar Kamprads kärlek till Norrland kan vara hans nära vänskapsrelation med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. En vänskap som grundades när Bucht var kommunalråd i Haparanda och de förhandlade kring Ikeavaruhuset som Ingvar Kamprad ville öppna i kommunen. 

Kamprads testamente.Foto: Skärmavbild

– Hans hjärta brann för den svenska landsbygden men också här för den lilla människan. Han hade många tankar på att utveckla svensk äldreomsorg och var noga med att det måste finnas någon som håller de äldre i handen, berättade Sven-Erik Bucht i en intervju med SVT efter Ingvar Kamprads bortgång. 

 

LÄS MER: ”Morfar är jätteglad över att jag valde att jobba på Ikea”

Norrlandspengar via stiftelse

– Den inriktning som Ingvar anger i testamentet, utveckling av företagsverksamhet i Norrland, ligger väl inom ramen för stiftelsens övergripande mål. Arvet ger oss ännu bättre möjligheter att fortsätta utveckla stiftelsen och göra nytta, kommenterar Lena Fritzén, verkställande ledamot i familjen Kamprads stiftelse, till DN. 

Den ena halvan av förmögenheten kommer alltså att gå till Ingvar Kamprads barn: sönerna Jonas, 52, Mathias, 48 och Peter, 53, och dottern Annika Kihlblom, 59, som Ingvar Kamprad adopterade under första äktenskapet 1958. 

Tanken var att flickan skulle få axla Ingvar Kamprads mantel och ta över möbelimperiet en dag. 

Så blev det inte. Efter att äktenskapet hade rämnat så träffade Ingvar Kamprad den andra kvinnan i sitt liv, Margaretha Kamprad. När paret 1964 fick den första av tre söner, Peter, hade den allt mer framgångsrike affärsmannen inte träffat sin älskade dotter sedan skilsmässan.  

 

LÄS MER: Ingvar Kamprads hemliga uppgörelse med dottern

Träffa inte dottern under uppväxten

Han kom att missa hennes uppväxt och de fick bygga upp en ny relation i vuxen ålder. 

Trots att Annika Kihlblom aldrig har blivit en del av företaget har det inte lidit någon nöd på Kamprads dotter, vars öde förändrades i ett trollslag när hon adopterades av mannen som skulle bli en av världens rikaste.

Redan på 1970-talet slöt Ingvar Kamprad en ekonomisk uppgörelse med sin dotter, vid tiden hade han redan hunnit planera för sin egen död under flera år. 

–  Han var gammal och har varit lite skruttig de senaste åren och hade väldigt ont i sin rygg, så det är skönt att han slipper det. Men det är jättetråkigt och även om jag inte har vuxit upp med honom så har vi haft en jättebra relation och har träffats så ofta det har gått, sa Annika Kihlblom till P4 Kronoberg efter sin pappas bortgång. 

Uppgörelsen var mycket hemlig och få vet vad den innehöll. 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen