Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Testamentet avslöjar Kamprads förmögenhet

Nu visar dokument från skattemyndigheten Ikeagrundaren Ingvar Kamprads samtliga privata tillgångar när han dog.
Foto: ANETTE ERIKSSON / SYDSVENSKAN / IBL BI / IBL BILDBYRÅ SYDSVENSKAN BILD / IBLAB
Testamentet visar att Ingvar Kamprap hade tillgångar på 1,24 miljarder kronor
Ingvar Kamprads handskrivna testamente.
Sönerna Jonas, Mathias och Peter.
Foto: IKEA
Ingvar Kamprads dotter Annika Kihlblom
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
1 / 7

Han var en av världens rikaste människor.

Nu avslöjar dokument från skattemyndigheten Ikeagrundaren Ingvar Kamprads samtliga privata tillgångar när han dog.

Det sammanlagda värdet: 1,24 miljarder kronor.

– Det har varit en bra kapitalförvaltning, säger Per Ludvigsson, testamentsexekutor och Ingvar Kamprads högra hand.

När Ingvar Kamprad avled i januari i år var han en av världens tio rikaste personer med en samlad förmögenhet på 469 miljarder kronor.

Men en stor del av den summan är bunden till företaget samt familjen Kamprads stiftelse – och det har hittills varit okänt hur stora Ikeagrundarens privata tillgångar var. 

I samband med att bouppteckningen blev klar i slutet av augusti i år listas dock dödsboets olika tillgångar i ett dokument från Skattemyndigheten.Det sammanlagda värdet uppgår till 1,24 miljarder kronor – betydligt mer än vad som tidigare varit känt. Utöver pengar på flera olika bankkonton ingår dessutom konst, porslin, keramik och övrigt lösöre till ett värde av 3,7 miljoner kronor.

De senaste uppgifterna om Ikeagrundarens förmögenhet grundar sig på en bouppteckning som lämnades in då Ingvar Kamprads fru Margareta avled för sju år sedan.

– Då var beloppet en bra bit mindre så tillväxten har varit bra, det har varit en bra kapitalförvaltning, säger Per Ludvigsson.

Barnen får 150 miljoner kronor var

I samband med bouppteckningen gick dödsboet även igenom det handskrivna testamente som Ingvar Kamprad lämnade efter sig. 

Som Expressen tidigare berättat så handlar viljan om att ge hälften av arvet till sönerna Jonas, 52, Mathias, 49 och Peter, 54, och dottern Annika Kihlblom, 60. Andra halvan ska gå till företagssatsningar i Norrland, genom Familjen Kamprads stiftelse.Det innebär att de fyra barnen får dela på drygt 600 miljoner kronor – och de får därmed 150 miljoner kronor per person.

De tre sönerna är dessutom förmånstagare i två olika kapitalförsäkringar, men det är hemligt hur mycket pengar det handlar om.

– Jag vill inte berätta mer än vad som står i bouppteckningen som kommit in, säger Per Ludvigsson.

Säljer av aktier och fonder

Arvsskiftet sker troligen inte förrän vid årsskiftet.

– De håller på att sälja av aktier och andra fondinnehav och liknande, så jag tror arvsskiftet kan komma i slutet av det här året eller i början av nästa. Då får stiftelsen sina pengar och Annika och sönerna får sitt, säger Per Ludvigsson.Genom en formulering i testamentet så stänger Ingvar Kamprad ute sina barns fruar och make från att få pengarna vid dödsfall eller skilsmässa.

– Detta är Ingvars vilja som vi respekterar fullt ut, sa sönerna Kamprad i ett uttalande till Expressen tidigare i år.