Test: Så bra är Apples senaste Macbook Pro

Publicerad

Fantastisk skärm, hög prestanda och skottsäker kvalitet.

Men samtidigt dyr och enbart med ingångar för usb-C.

Apples senaste Macbook Pro är inget för de som har ett svagt hjärta.

Den är härlig och frustrerande på samma gång.

En smula cyniskt skulle man kunna hävda att alla nya datorer bara är minimala uppgraderingar av föregående modell. Lite snabbare, lite högre kapacitet, en extra anslutning och om man har tur en något bättre skärm och lite bättre batteritid.

Tiden för revolutionerande förändringar är kanske förbi. Så tänkte jag också när jag såg Apples nya Macbook Pro, som har en så kallad Touch Bar där vi brukar hitta funktionstangenterna. Men varför inte en pekskärm, som på en surfplatta och en del laptop-modeller?

Det var nämligen länge sedan Apple uppdaterade Pro-modellerna, så det var fullt tillåtet att hoppas på stora förändringar när generationsskiftet äntligen kom i höstas. En högupplöst pekskärm skulle åtminstone ha tystat alla skeptiker.

Macbook Pro saknar usb 2-ingångar

De fick ännu mer att rynka på näsan över. För Apple plockade bort minneskortläsaren, alla usb 2-kontakter och det finns ingen hdmi-utgång på den nya generationen Macbook Pro.

NYA INGÅNGAR: Macbook Pro 15 har inte längre ingångar för usb-2 utan endast ”framtidens” usb-C.Foto: Lasse Svendsen

 

I stället har vi fått en OLED-Touch Bar – eller pekfält – och de nya små usb-C-kontakterna.

Det tycks vara de enda förändringarna av betydelse. Men efter att ha testat 15-tumsversionen av Macbook Pro så har jag fått en ny syn på förändringarna. De är inte bara negativa.

Ingen pekskärm på Macbook Pro – än

Pekfältet kan verka som en gimmick till en början, men i takt med att man vänjer sig vid att använda det så uppskattar man hur praktiskt det är att bläddra mellan flikarna i webbläsaren, lägga till uttryckssymboler i meddelanden och mycket annat.

NYA FUNKTIONER: Pekplattan har fått nya möjligheter och funktioner.Foto: Lasse Svendsen

 

Det kan verka konstigt att välja pekfält i stället för pekskärm, men Apple hävdar att Pro-modellernas användare aldrig har efterfrågat pekskärm. Det beror dels på att många av programmen som proffsen använder inte är anpassade för pekskärm, utan styrs med mus, tangentbord och andra styrenheter. Till exempel trackball, för att inte tala om elektroniska ritplattor.

INGEN PEKSKÄRM: Macbook Pro fortsätter styras med pekplattan.Foto: Apple

Inbitna photoshop-, illustrator-, motion- eller final cut-användare behöver mer precisa verktyg än ett finger på skärmen. Men glasranden överst på tangentbordet underlättar eftersom den anpassar sig efter programmet på skärmen och kan konfigureras av användaren själv.

Macbook Pro har inlogg med fingeravtryck

I dagsläget är funktionerna bäst integrerade med Apples egen programvara, till exempel videoprogrammet för proffs, Final Cut Pro X, men utvecklarna jobbar redan med att ta fram Touch Bar-funktioner till tredjepartsprogram.

FINGERAVTRYCK: Logga in på samma sätt som med en Iphone.Foto: Apple

 

Fältet med en OLED-panel under har 2170 bildpunkter horisontellt och 60 vertikalt. I den högra änden sitter den enda knappen. Som har Apples touch ID-fingeravtrycksläsare. Den fungerar precis som på en Iphone. Man öppnar, godkänner köp och loggar in med sitt fingeravtryck.

Vem passar nya Macbook Pro till?

Nya generationen av Macbook Pro är ingen skriv- eller surfmaskin. Den passar inte till farmor eller skolbarn, eller som leksak. De bör i stället välja en Macbook Air eller 12-tums Macbook om pris, storlek och vikt är väsentligt.

TUNN: Macbook Pro väger 1,83 kilo.Foto: Apple

 

Men för användare som kör tunga jobb med bilder och 4K-video, och som arbetar med illustrationer, digital konst, 3D-modeller eller arkitektur, kan en Macbook Pro i rätt konfiguration vara ett perfekt verktyg. Även om priset är högt. I synnerhet som pekfältet på tangentbordet kan anpassas efter användaren ännu bättre – då försvinner i viss mån argumenten för en pekskärm, för det fungerar förvånansvärt bra i praktiken.

Apple Macbook Pro 15

 

Plus: Fantastisk skärm, höga prestanda och skottsäker byggkvalitet. Touch Bar är mer än en gimmick och USB-C är framtidens standardkontakt.

Minus: Högt pris, USB-C betyder fler adaptrar och det går inte att lägga till mer minne.

Skärm: 15,4-tums IPS med LED-belysning

Upplösning: 2880 x 1800 (220 ppi)

Processor: 2,6 GHz fyrkärnig Intel Core i7, turbo Boost upp till 3,5 GHz

Minne: 16 GB 2133 MHz LPDDR3

Lagring: 256 GB PCIe SSD

Grafikkort: Radeon Pro 450 2GB GDDR5-minne, 4K via HDMI/USB3

Anslutningar: 4 x Thunderbolt 3/USB-C-portar, hörlursuttag

Mått: 34,9 x 24,1 x 1,6 cm

Vikt: 1,83 kg

Batteri: 76 Wh litiumpolymer, upp till 10 timmars batteritid

Pris: 27 000 kr

Webb: apple.com/se

 

Text: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

Foto: Lasse Svendsen och Apple

Läs hela testet på ljudochbild.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen