Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Test av sju modeller: Bästa propplurarna

Ljuv musik behöver inte vara dyr musik.

I Ljud & Bilds test av sju propplurar på marknaden vann billigaste modellen.

Det kan vara väl värt att investera lite extra pengar i sina hörlurar. Speciellt när man använder dem ofta.

Man får ju bättre byggkvalitet vilket betyder att lurarna håller längre. Alltså kan man se det som att man bara sprider ut investeringen över fler år än med ett par billiga lurar.

Dessutom får man så klart en bättre ljudkvalitet under den tiden. Och är man en flitig brukare och förmodligen musikälskare så ska det ju också låta så bra som möjligt så att man kan njuta av musiken.

Här publicerar Dina Pengar i samarbete med Ljud & Bild ett test av sju kvalitetslurar av proppmodeller kring tusenlappen:

 

AKG N20

Element: Ej angett. Frekvensomfång: 12 Hz-24 kHz. Impedans: 24 ohm. Känslighet: 115 dB SPL/V@1kHz. Vikt: 18 gram. Pris: 1 200 kronor. Webb: se.akg.com

Välutrustade och behärskade. Trevliga proppar med ett balanserat ljud och ovanligt många praktiska tillbehör.

AKG:s proppar ser lika trevliga ut som de låter. Åtminstone om man gillar en modern design som sticker ut lite från mängden. Vi gillar också att sladden är trasselfri och att man kan välja om den ska fungera med Android eller Iphone. Man får med många tillbehör, inte bara en flygplansadapter utan även ett rengöringsverktyg. Ljudet är visserligen bastungt, men utan att dominera på något sätt utan balansen är bra. Däremot kan de låta lite tråkiga med akustiska liveinspelningar.

Plus: Fungerar för både Android och iOS. Generöst med tillbehör. Balanserat ljud.

Minus:

Känns inte så lyxiga för prislappen. Inte det bästa valet för akustisk musik.

Bowers & Wilkins C5 Series 2

Foto: User / USER PRODUKTBILD

Element: 9,2 mm. Frekvensomfång: 10 Hz-20 kHz. Impedans: 32 ohm. Känslighet: 115 dB/V@1khZ. Vikt: 20 gram. Pris: 1 300 kronor. Webb: hifiklubben.se

Dynamik och djärvhet: C5 ser spännande ut och låter riktigt bra, men alla tycker inte att de är bekväma.

Vi hade höga förväntningar på ljudet från B&W och vi blev inte besvikna. Man får en klar diskant, ett rikt mellanregister och bra dynamik. Basen är dock oväntat kraftfull, vilket kan vara en fördel för vissa genrer men en nackdel om man vill ha ett neutralt ljud. Lurarna ser spännande ut och känns förtroendeingivande välkonstruerade. Problemet är den ovanliga bågen som ska hålla dem på plats i örat. Den är inte bara lite bökig att hantera utan kan kännas obekväm vid längre lyssning.

Plus: Design som sticker ut från mängden. Resefodral och fyra storlekar på proppar. Utmärkt ljud.

Minus: Fjärrkontrollen fungerar bara med iOS. Inte trasselfri sladd. Öronöglan kan kännas obekväm.

Jays a-Jays Five

Foto: / PRODUKTBILD

Element: Jays A5. Frekvensomfång: 18 Hz-23 kHz. Impedans: 16 ohm. Känslighet: 96 dB @ 1 kHz. Vikt: Ingen uppgift. Pris: 800 kronor. Webb: jaysheadphones.com

Rejäla och enkla: Sygga lurar med rejäl sladd men ljudet är ingenting för finsmakaren.

Jays design är å ena sidan avskalad och elegant, å andra sidan rejäl och pålitlig. Vi gillar den platta sladden som inte trasslar sig och känns tålig, men den tynger också på propparna vilket gör att de kan ramla ut. Förvaringsasken är snygg, men lite väl stor att ha med sig. Fjärren är praktisk och kan fås för alla typer av mobiler. Ljudet är kraftfullt och kan kännas imponerande med hitmusik. Men det är för överdrivet för att man ska kunna njuta av mer finstämd musik.

Plus: Enkel och stilfull design. Många öronkuddar och rejäl förvaringsask. Rejäl trasselfri sladd.

Minus: Obalanserat ljud med återhållet mellanregister. Sitter grunt och kan falla ut.

Onkyo E700M

Foto: / PRODUKTBILD

Element: 13,5 mm. Frekvensomfång: 6 Hz-40 kHz. Impedans: 32 ohm. Känslighet: 108 dB/mW. Vikt: 18 gram. Pris: 1 000 kronor. Webb: onkyo-headphones.com

Basdiggarens favorit: Snygga kvalitetslurar med bra element men ett oväntat fokus på tung basåtergivning.

Från en hifimärke som Onkyo så förväntar man sig kvalitet och det får man verkligen här. Materialval och byggkvalitet i toppklass, men också en formgivning som stucker ut från mängden. Man förväntar sig också ett hifi-ljud, men det får man däremot inte. Inte om man med det menar ett neutralt ljud där musiken låter som när den spelades in. Märkligt nog har de en riktigt kraftig bas som dominerar. Perfekt om man vill ha dundrande trummor, men det passar långt ifrån alla.

Plus: Välbyggda och snygga med bra komfort. Trasselfri sladd och olika typer av proppar.

Minus: Lite väl överdriven bas för de flesta. Kan låta obalanserat och rent av luddigt.

Panasonic RP-HJX21M

Foto: / PRODUKTBILD

Element: 13,5 mm. Frekvensomfång: 4 Hz-35 kHz. Impedans: 26 ohm. Känslighet: Ingen uppgift. Vikt: 9 gram. Pris: 1 000 kronor. Webb: panasonic.se

Stora och kraftfulla: Grandios dynamisk spelstil, men misslyckas med passform och låter onaturligt.

Panasonics proppar har en design som för tanken till science fiction snarare än hifi. De ser ut som små jetmotorer och mycket riktigt är de utformade för att leverera mycket bas och ett stort dynamiskt ljud. Nackdelen är att propparna är så stora att de inte riktigt vill sitta kvar i örat. Och även om man har lyckats med föresatsen om kraft i ljudet så når man inte fram när det gäller kvaliteten. Någonting i konstruktionen gör att de låter lite luddigt och frånvarande, vilket gör att det inte låter naturligt.

Plus: Läcker futuristisk design. Utmärkt dynamik och kraftfull bas.

Minus: Bara basfunktioner i fjärren. Sitter inte på plats i öronen. Onaturligt ljud.

Razer Hammerhead Pro V2

Foto: / PRODUKTBILD

Element: 10 mm. Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz. Impedans: 32 ohm. Känslighet: 102 dB @ 1 kHz. Vikt: 19,6 gram. Pris: 850 kronor. Webb: razerzone.com

Flexibla spellurar: Tuffa proppar för spel i farten och kan i nödfall användas även till datorn.

Vill man inte bara ha det bästa ljudet när man sitter hemma och spelar utan även när man reser så kan Hammerhead vara frestande. De bjuder på ett livfullt ljud med rejäl bas och har en riktigt bra mikrofon för samtal. Trevligt nog får man även med en adapter så att de kan kopplas in i datorn. Där kan de dock inte ersätta ett par rejäla gaminglurar. Men det kan vara en bra backup eller användas för Skype. Som musiklurar räcker de inte hela vägen fram även om de bjuder på ett engagerande ljud.

Plus: Kan användas som headset med datorn. Utmärkta för mobilt spelande och duger för musik.

Minus: Fjärren saknar funktioner för Android. Läcker ljud. Bastungt men oraffinerat ljud.

Betyg (1-6): 4

Sennheiser CX 5.00

Foto: / PRODUKTBILD

BÄST I TEST

Element: Okänd. Frekvensomfång: 16 Hz-22 kHz. Impedans: 18 ohm. Känslighet: 118 dB/mW. Vikt: 16 gram. Pris: 780 kronor. Webb: sennheiser.se

Stilfullt och engagerande: Läckra lurar med ett tilltalande ljud som passar utmärkt för de allra flesta.

Sennheisers klassiska lurar har fått en utmärkt makeover. CX 5.00 ser moderna ut men har också förbättrats på alla sätt. Den vinklade formen gör att de sitter skönt och att ljudet kommer rakt in i örongången. De är lätta för bekväm långlyssning och har en lättanvänd fjärrkontroll. Dessutom har det ett ljud som tilltalar massorna, med en varm klang samt en lite kraftfullare bas. Det gör att musiken helt enkelt låter roligare, även om finsmakarna kan ha synpunkter på det.

Plus: Finns både för iOS och Android. Varmt och engagerande ljud. Praktisk förvaringsask.

Minus: Rund sladd som kan trassla sig.

 

Texter: Jonas Ekelund, Ljud & Bild. Läs hela testet här.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!