Teslas aktie rasar efter Elon Musks försäljningsutspel

Elon Musk lovade att följa omröstningen – och ska isåfall sälja 10 % av sitt aktieinnehav i Tesla. Det hade han kanske behövt ändå.
Foto: MEGA/IBL
Teslas nya Model S Plaid.
Foto: IMAGE OF SPORT / DYLAN STEWAERT/ SIPA USA

I helgen fick Elon Musks Twitterföljare avgöra: Ska han sälja 10 % av sitt aktieinnehav i Tesla?

Beskedet var tydligt: Sälj!

Nu rasar Teslas aktie kraftigt.

Det var i lördags som Elon Musk ställde sin fråga till följarna. ”Det har talats mycket på sistone om orrealiserade vinster som ett medel för skattesmitning, så jag föreslår att jag säljer 10 % av mina Tesla-aktier. Stöder du detta?”, skrev Musk och lovade att följa resultatet av omröstningen.

När omröstningen var över hade 58 % av de 3,5 miljoner som lagt en röst svarat ja på frågan.  Nu rasar Teslas aktie kraftigt.

På måndagen gick kursen ner fem procent. Det följdes upp med en nedgång på 12 procent på tisdagen. Det är den största nedgången på ett år för aktien som annars tuffat uppåt med 47 % under 2021 – och som dubblerats på omkring ett år. 

Elon Musk hade förmodligen behövt sälja ändå 

Oavsett utfallet på omröstningen hade Elon Musk sannolikt behövt börja sälja av en del av sina Tesla-aktier i närtid. I stället för lön och bonus har Elon Musk haft olika optioner som kompensation, skriver CNBC. I augusti nästa år löper ett sådant optionsprogram ut – vilket gör att Elon Musk enligt CNBC:s beräkningar står inför en skattenota på motsvarande 129 miljarder kronor. 

Den 30 juni ägde Elon Musk 170,5 miljoner aktier i Tesla. Enligt en beräkning från Reuters har tio procent av aktierna ett värde på över 180 miljarder kronor.

I en granskning av ProPublica tidigare i år framkom att Elon Musk inte betalade någon federal inkomstskatt alls 2018 och att han under 2017 betalade en dryg halv miljon kronor.  Elon Musk beräknas av Forbesvara världens just nu rikaste person med en förmögenhet på nära 2 800 miljarder kronor.


Provkörning av Tesla Model Y

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!