Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norsk polis: Betala ingen lösensumma

Norska polisen misstänker att Anne-Elisabeth Falkevik, 68, Hagen har blivit kidnappad. Foto: Privat
Polisavspärrning vid familjen Falkevik Hagen bostad i Fjellhammar. Foto: OLE BERG-RUSTEN/NTB-SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, som är gift med en av Norges rikaste män, har varit försvunnen i tio veckor. Foto: OLE BERG-RUSTEN/NTB-SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Den 68-åriga kvinnan tros ha blivit bortförd mot sin vilja. Foto: OLE BERG-RUSTEN/NTB-SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Google Maps Foto: Karta över Anne-Elisabeth Falkevik Hagens bostadsområde

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, 68, gift med en av Norges rikaste män, har varit spårlöst försvunnen i 74 dagar. 

Polisen misstänker att hon blivit kidnappad – efter att maken hittade ett hotbrev i parets hem, rapporterar VG

Kidnapparnas krav: en lösensumma på nio miljoner euro i kryptovaluta.

– Familjen ber om att få en bekräftelse på att hon har det bra, att hon lever, säger familjens målsägarbiträde Svein Holden på en presskonferens.

När den norske investeraren Tom Hagen, en av landets rikaste män, kom hem till bostaden utanför Oslo 31 oktober förra året möttes han av ett tomt hus – och en lapp skriven på dålig norska.

Okända personer meddelade där att hans hustru Anne-Elisabeth Falkevik Hagen riskerade att dödas om han inte betalade nio miljoner euro, omkring 92 miljoner svenska kronor, i kryptovalutan Monero, enligt uppgifter till VG.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, 68, gift med en av Norges rikaste män, har varit spårlöst försvunnen i 74 dagar. Foto: POLICE HANDOUT / AP TT NYHETSBYRÅN

"Inte kommit några livstecken"

Samtidigt varnade kidnapparna honom från att kontakta polisen, vilket lett till att sökningarna efter Anne-Elisabeth Falkevik Hagen hittills skett genom en topphemlig operation.

Polisen har tvingats att använda anonyma bilar med falska registreringsskyltar när de rört sig i området kring makarnas hem eftersom de fruktat att kidnapparna följt vad som skett kring bostaden.

Men på onsdagen valde polisen att offentliggöra försvinnandet och på så vis hoppas få in tips om var Anne-Elisabeth Falkevik Hagen hålls fången.

– De hot som framförts gör att vi ser mycket allvarligt på saken, säger polisinspektör Tommy Brøske på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Polisen tror att Anne-Elisabeth Falkevik Hagen kidnappades under morgonen eller tidig förmiddag 31 oktober, sedan dess är hon spårlöst försvunnen.

– Det har inte kommit något livstecken från henne, men det har inte heller kommit något tecken på att hon inte är i livet, säger Tommy Brøske.

Flygfoto över familjen Falkevik Hagen bostad i Fjellhammar. Foto: TORE MEEK/NTB-SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Familjen ber om kontakt med kidnapparna

De misstänkta kidnapparna har hittills enbart kommunicerat via en digital kommunikationsplattform.

– Det har inte skett någon muntlig kontakt, säger norsk polis.

För Anne-Elisabeth Falkevik Hagens närmaste familj har de senaste tio veckorna varit en mardröm och via sitt målsägarbiträde Svien Holden bad de på onsdagen kidnapparna att ta kontakt med dem.

– Budskapet är att familjen önskar komma i kontakt med de som har Anne-Elisabeth i dag. Familjen ber om att få en bekräftelse på att hon har det bra, att hon lever. Familjen är inställda på att inleda en process som kan få henne hem på ett tryggt sätt, säger Svein Holden.

Polisen uppger att de har säkrat spår efter kidnapparna, men vill inte gå in på vilken typ av spår det handlar om. 

Polisen vill få tips om tänkbara gömställen

Samtidigt ber de människor som rört sig i det aktuella området under 31 oktober eller tiden strax före och efter det datumet att kontakta polisen, i hopp om att någon noterat saker som kan leda fram till kidnapparna. Polisen ber även om upplysningar om platser där Anne-Elisabeth Falkevik Hagen skulle kunna hållas fången.

– Vi vet inte var hon hålls fången, som vi ser det kan gömstället finnas både i eller utanför Norges gränser, säger Tommy Brøske.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagens familj har hittills fått rådet att hålla en låg profil och inte tala om bortförandet samt att inte betala den krävda lösensumman. Polisen har nu valt att offentliggöra den misstänkta kidnappningen i hopp om att det ska leda till framsteg i sökningarna.

– Vi vet inte säkert utgången av det här, det kan vara konfliktfyllt.

Maken Tom Hagen har en förmögenhet på över 1,7 miljarder kronor och finns på listor över Norges rikaste män.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!