Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Telia-topparna skriver: Statens ägande påverkar inte säkerheten

Telia Soneras styrelseordförande Marie Ehrling
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Telias vd Johan Dennelind
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att riksdagen vill sälja statens andel i Telia påstås vara en risk för Sveriges säkerhet.

I en debattartikel i DI skriver Telias vd och ordförande att det är fel. Äganderätt spelar inte lika stor roll som lagstiftning och regelverk, menar de.

”Det är inte kopplat till ägandet och det är viktigt att alla aktieägare är medvetna om det”, skriver Marie Ehrling, ordförande i Telia och Johan Dennelind, koncernchef i Telia i DI.

De fyra forna allianspartierna och Sverigedemokraterna är överens. Regeringen bör tillsätta en utredning för att undersöka hur statens ägandedel i Telia ska kunna säljas. 

I dagsläget äger svenska staten drygt 37 procent av aktierna i Telia, men nu kräver alltså majoriteten i riksdagen en omstrukturering av bolaget. 

I fördelningen föreslås man sälja av de kommersiella delarna av Telia, medan den försvarsmässigt känsla infrastrukturen behålls inom statens ägo.

Regeringen menar dock att affären skulle kunna äventyra Sveriges säkerhet – om delarna som säljs av hamnar i fel händer.

Även Försvarsmakten har sett risker med en försäljning, och har pekat på att det skulle kunna få ”allvarliga konsekvenser för verksamheter som är betydande för Sveriges säkerhet”. 

Telia-topparna slår tillbaka

Men i en debattartikel i Dagens Industri skriver Telias ordförande Marie Ehrling och vd Johan Dennelind att det är felaktigt. Snarare än ägande, är det lagstiftning och regelverk som spelar roll för säkerheten, skriver de.

Vi tar vårt uppdrag vad gäller nationell säkerhet på största allvar och har mycket höga ambitioner att leverera det som förväntas av oss. Diskussionen om säkerhetsfrågorna bör, i alla de länder där vi verkar, i första hand föras utifrån tekniska lösningar, utformning av ändamålsenliga regelverk och lagstiftning, snarare än utifrån ägande”, skriver företagstopparna i Dagens Industri.

Marie Ehrling och Johan Dennelind skriver att de inte har några synpunkter på statens ägande i Telia. Det ansvaret lämnas åt riksdagen och regeringen, menar de. 

I stället öppnar företagstopparna för en konversation om hur säkerheten i Sverige ska kunna hållas intakt, oavsett hur ägandet ser ut framöver.

För oss är det viktigt att understryka att oavsett vem som äger Telia kommer vi att fortsätta arbeta med säkerheten, det är inte kopplat till ägandet och det är viktigt att alla aktieägare är medvetna om det”, skriver Marie Ehrling och Johan Dennelind.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!