TeliaSonera anklagas för korruption - igen. Foto: Izabelle NordfjellTeliaSonera anklagas för korruption - igen. Foto: Izabelle Nordfjell
TeliaSonera anklagas för korruption - igen. Foto: Izabelle Nordfjell
Enligt USA:s justitiedepartement kan TeliaSonera vara inblandad i samma muthärva som den rysk-norska telekomjätten Vimpelcom. Foto: Cornelia NordströmEnligt USA:s justitiedepartement kan TeliaSonera vara inblandad i samma muthärva som den rysk-norska telekomjätten Vimpelcom. Foto: Cornelia Nordström
Enligt USA:s justitiedepartement kan TeliaSonera vara inblandad i samma muthärva som den rysk-norska telekomjätten Vimpelcom. Foto: Cornelia Nordström

TeliaSonera anklagas för korruption – igen

Publicerad

TeliaSonera anklagas för korruption - igen.

Enligt USA:s justitiedepartement kan TeliaSonera vara inblandad i samma muthärva som den rysk-norska telekomjätten Vimpelcom, enligt TT och Reuters.

Amerikanska och nederländska myndigheter har nu fryst 4,6 miljarder kronor, som misstänks vara mutpengar från bland annat Vimpelcom och TeliaSonera.

Det var i natt som det amerikanska justitiedepartementet, DOJ, presenterade nya dokument i samband med åtalet mot den Amsterdambaserade rysk-norska telekomjätten Vimpelcom, som riskerar att få betala 6,7 miljarder i böter för korruptionsbrott i Uzbekistan.

LÄS OCKSÅ: TeliaSonera överger Eurasien efter mutanklagelserna

Handlingarna avslöjar att det amerikanska justitiedepartementet misstänker att även TeliaSonera kan vara inblandad i den korruptionshärva som Vimpelcom anklagas för.

Myndigheter i USA och Nederländerna har fryst omkring 4,6 miljarder på olika konton i Schweiz, som misstänks utgöra mutpengar “betalda av Vimpelcom och två andra telekombolag”.

LÄS OCKSÅ: TeliaSonera anklagas för att "låna ut" miljarder till vitrysk affärsman

Av rättegångshandlingarna framgår att ett av de “andra” telekombolaget är TeliaSonera.

Pengarna betalades ut för att underlätta att komma in och göra affärer i Uzbekistan, enligt det amerikanska justitiedepartement, rapporterar Reuters.

– Så fort vi har någon information om en uppgörelse kommer vi att kommunicera det. Vi har i dag ingen sådan indikation, säger Telias kommunikationsdirektör Peter Borsos till TT.

Expressen har sökt TeliaSonera för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen