Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Telias ja till Spotifys grundares skatteupplägg

Martin Lorentzon.
Foto: Suvad Mrkonjic

Härom veckan valdes musiktjänsten Spotifys ene grundare, Martin Lorentzon, 44, in som ny ledamot i Telia Soneras nya styrelse, som skulle "starta om" bolaget med en högre etisk nivå.

Nu avslöjar Sveriges Radio att Lorentzon med hjälp av ett brevlådeföretag på Cypern sluppit undan mångmiljonbelopp i skatt.

Valberedningens ordförande kände till och godkände upplägget inför att Lorentzon valdes in av bolagsstämman.

Spotify startades 2006 av Daniel Ek, född i Rågsved i Stockholm, och Tradedoublergrundaren Martin Lorentzon, född i Borås.

I samband med att Lorentzon skulle sälja sina aktier i Tradedoubler bildade han 2005 företaget Rosello med säte på Cypern.

Inför försäljningen flyttade han över aktierna till Cypernbolaget. Vinsten blev åtminstone 250 miljoner kronor där han slapp betala svensk reavinstskatt, enligt Ekoredaktionens uppgifter.

Om aktierna legat kvar i hans svenska bolag skulle skatten ha blivit omkring 60 miljoner.

Ägandet i Spotify också i Cypernbolaget

Martin Lorentzons ägande i Spotify ligger också i Cypernbolaget Rosello, aktier värda miljardbelopp.

Men företagsregistret i Nicosia på Cypern vill inte informera om ägandet i Rosello.

- De vill inte visa vem som står bakom företaget, säger Dora Constantinidou på företagsregistret i Nicosia till Ekot.

Hon konstaterar också när hon tittar i handlingarna att bolaget inte lämnat någon årsrapport sedan det bildades.

I handlingarna finns en adress till ett företag i Nicosia, Nordic Finance, som marknadsför Cypern som "en attraktiv plats för internationell skatteplanering". 

Där arbetar enligt Ekot en tidigare anställd på Skatteverket.

I Rosellos handlingar hos företagsregistret framgår att bolaget ägs av ett företag i Luxemburg, Amaltea. I Luxemburgs företagsregister går att läsa att Amaltea ägs av Martin Lorentzon.

Martin Lorentzon valdes in i Telia Soneras styrelse för knappt tre veckor sedan, en styrelse som gjordes om från grunden efter de uppmärksammade affärerna i Uzbekistan och mututredningen som pågår.

Ordförande i valberedningen var Kristina Ekengren, som jobbar på finansdepartementet.

Hon bekräftar för Ekot att hon informerades om Martin Lorentzons företagsupplägg men ansåg inte att det diskvalificerade honom för styrelseuppdraget.

-Min uppdragsgivare tycker att man ska bidra till det svenska samhället genom att betala sin skatt här, och jag har ingen annan åsikt. Men Martin är lite unik i Sverige med det han har åstadkommit som entreprenör genom att bygga två framgångsrika företag inom den nya teknologin. Han är svår att slå. Jag tycker att vi ska vara stolta över honom i Sverige, säger Ekengren till Ekot.

Äger aktier i Telia

Enligt Telia Soneras egen hemsida äger Lorentzon nästan 230 000 aktier i Telia Sonera, även dessa aktier via brevlådeföretaget på Cypern.

En genomgång av Martin Lorentzons deklarationer visar att han under åren 2007-2010, trots att han var skriven i Sverige, nolltaxerade.

Martin Lorentzon själv har inte velat kommentera sitt skatteupplägg.

Hans advokat Tommy Lundqvist säger till Ekot att det ligger kommersiella skäl bakom ägarstrukturen.

Telias presschef Salomon Bekele vill inte kommentera uppgifterna.

– Valberedningen har gjort sitt val om ledamöter som stämman sedan har valt, och en sådan här fråga får valberedningen svara på, säger Telias presschef Salomon Bekele till TT.

Lorentzon bildade Rosello i samband med att han skulle sälja sina aktier i företaget Tradedoubler som han startade 1999. Genom att låta det Cypernregistrerade bolaget äga aktierna undviker han att betala drygt 60 miljoner kronor i skatt till svenska staten, uppger Ekot.

Bolaget på Cypern ägs enligt företagsregistret i Nicosia av företaget Amaltea i Luxemburg, som ägs av Lorentzon. Enligt företagsregistret i Luxemburg delar Amaltea adress med Spotifys moderbolag som i sin tur ägs av Rosello.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!