Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Telias Facebooksurf kan strida mot lagar

Telias erbjudande begränsades till medietjänsterna Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Twitter och Kik.
SVT:s vd Hanna Stjärne medverkade i en artikel på Expressen Debatt.
Foto: Marcus Gustafsson

Telias samarbete med Facebook och andra sociala mediejättar ska nu granskas av Post- och telestyrelsen, PTS.

Myndigheten ska utreda om Telias gratissurf på vissa sociala medier bryter mot den nya lagstiftningen kring nätneutralitet.

– Det finns vissa områden som utifrån sett skulle kunna vara problematiska, säger Emma Närvä, enhetschef på PTS.

Det var för ett par veckor sedan som Telia gick ut med ett pressmeddelande där erbjöd sina kunder fri surf på ett urval av sociala medier utan att surfmängden påverkas - på villkor att kunderna skulle uppträda “schysst”.

Erbjudandet begränsades till medietjänsterna Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Twitter och Kik. 

Nu ifrågasätts samarbetet av en rad företrädare för olika medieföretag. 

I förlängningen kan samarbetet hota de svenska mediebolagens möjligheter att nå ut till publiken, varnade Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Cilla Benkö, vd Sveriges Radio och Hanna Stjärne, vd SVT tillsammans med närmare 30 ytterligare tunga publicister på Expressens debattsida i går.

“Facebook får därmed ett försprång gentemot alla andra medieaktörer som är beroende av internet och Telia får ett försprång gentemot andra telekombolag. Resten av branschen måste i förlängningen rätta sig efter två dominanter styr förutsättningarna för publicistiken”, skrev mediecheferna och uppmanade regering och riksdag att agera för att säkra ett öppet internet.

Damberg bjuder in mediechefer

Efter anklagelserna om att samarbetet kan strida mot den nya lagstiftningen kring nätneutralitet, som trädde i kraft i lördags, har nu IT- och näringsminister Mikael Damberg (S) bjudit in mediecheferna som står bakom uppropet, rapporterar SVT.

– Det finns nu en öppen diskussion om hur den här lagstiftningen ska tolkas. Men gränsdragningen för nätneutralitet måste Post- och telestyrelsen avgöra, säger han till SVT.


LÄS OCKSÅ: "Ingen ska kunna köpa en gräddfil på nätet"


Post- och telestyrelsen kommer att inleda en granskning av Telia inom kort.

– Vi har helt klart sett att det finns en koppling till Telias erbjudande och de nya nätneutralitetsreglerna. Vi har för avsikt att inleda en granskning, säger Emma Närvä, enhetschef på konkurrensavdelningen på Post- och telestyrelsen och fortsätter:

– Det finns vissa områden som utifrån sett skulle kunna vara problematiska som vi måste titta på.

PTS: "Inte förbjudet"

Vilka områden kan det handla om?

– En del är den här typen av affärsupplägg som brukar kallas för “zero rating”. Det är inte på förhand förbjudet i förordningen. Vi ser till och med det kan finnas vissa positiva konkurrensmässiga fördelar, men det är inte helt säkert att alla upplägg är helt förenliga med nätneutraliteten. 

– Något som är lite mer konkret är hur man får behandla trafik och där är förordningen ganska tydlig med att trafik ska behandlas likvärdigt. 

– Sedan finns det andra delar som till exempel handlar om transparens mot slutkunder.


LÄS OCKSÅ: Här är Facebooks hemliga app


Hur kommer granskningen gå till?

– Rent praktiskt fungerar det så att vi begär information från Telia och träffar företaget ett antal gånger för att förstå hur erbjudandena är utformade kommersiellt och tekniskt, för att kunna göra en juridisk bedömning. 

Vad har PTS för sanktionsmöjligheter?

– I slutändan kan vi förelägga företaget att upphöra med erbjudandet. Dessutom mot vite. 

Telia: Finns utrymme för tolkning

Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär, tycker det är bra att PTS utreder vad som gäller. 

– Som ofta när lagar är nya finns det utrymme för tolkning. Det hjälper varken oss eller någon annan att det är otydligt. Att PTS gör en granskning och att vi tillsammans förtydligar lagen så att vi vet vilka spelregler som gäller är bara bra.

Hur ser Telia på kritiken?

"Som ofta när lagar är nya finns det utrymme för tolkning", menar Jonas Hasselberg på Telia.
Foto: Jan Wiriden

– Vi tycker inte att detta bryter mot den nya lagen om nätneutralitet. Vi gör något som vi vet att våra kunder älskar. Detta är inom ramen för den nya nätneutralitetslagen.  Den nya lagen reglerar väldigt tydligt att vi inte får prioritera trafik olika i våra nät. Det gör vi inte. All trafik hanteras exakt lika, säger Jonas Hasselberg och fortsätter:

– Internet förändrar samhället och affärsmodeller. Vi försöker hänga med i hur våra kunder beter sig i denna förändring - och det måste mediebolagen också göra. 


LÄS OCKSÅ: Svaret som ger dig jobb på Facebook


Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, välkomnar PTS granskning. Han understryker att diskussionen egentligen inte handlar om Telia och Facebook, utan om att det ska finnas en gemensam uppfattning om vad nätneutralitet egentligen innebär.

Thomas Mattsson: "Bra att det klarläggs"

– Jag tycker att det är bra att det klarläggs hur nätneutralitetsprincipen ska tolkas. Det är inte egentligen en fråga som handlar specifikt om Telia eller om Facebook. Det är en fråga om telekomoperatörers affärsmodeller i hela världen - och vilka risker det finns med att ge enskilda aktörer möjligheten att sprida sitt innehåll med bättre förutsättningar än vad som gäller för deras konkurrenter. Med det sagt är det viktigt att komma ihåg att samtliga innehållsleverantörer - också Expressen - naturligtvis vill ha så goda distributionsmöjligheter som möjligt med alla tänkbara digitala plattformar.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!