Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Telia vill ha kommunala stadsnät

STOCKHOLM. Kommunernas stadsnät för bredband lockar flera hungriga köpare från det privata näringslivet, inte minst Telia.

– Det är ganska många i branschen som är bekymrade över att Telia lägger under sig allt fler stadsnät, säger Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen.

Telias ledning beslutade i våras att satsa 15 miljarder kronor under tre år på utbyggnad av fiber och mobilt bredband. Inköp av stadsnät står högt upp på önskelistan.

– Vi genomför den här satsningen i väldigt nära samarbete med Sveriges kommuner. Vi åker till kommunerna och pratar om hur vi kan lösa deras problem. För oss är det en framtidsaffär som vi bygger just nu, säger Anna Philipsson, ansvarig för Telias fibersatsningar.

– Att köpa stadsnät är en av delarna, men vi satsar även i kommuner som inte har stadsnät, tillägger hon.

Varnar för obalans

Alla är dock inte positiva till att jätten Telia tar en allt större del av fibermarknaden.

– Telia är duktiga på det de gör, men om vi ska ha en balans på marknaden får en aktör inte bli för dominerande. Att stadsnäten byggdes för 15-20 år sedan var just för att komma bort från Telias monopol, säger Mikael Ek som tycker att kommunerna ska tänka sig noga för innan de säljer.

– Jag tror att det är väldigt många kommuner, som när de förhandlar med Telia eller EQT, inte förstår stadsnätens ekonomiska och strategiska värde för kommunens utveckling. En parallell är alla kommunala elbolag som såldes till de stora eljättarna. De kommuner som inte sålde sina elbolag har i dag en betydligt bättre ekonomisk situation, säger Mikael Ek.

60 miljarder kronor

Det som hittills täckts av fibernät är främst bostadsområden med flerfamiljshus. Det som återstår är de glesare och dyrare delarna med villor, radhus och det som lite svepande kallas glesbygd. Enligt vissa bedömare kommer det att kosta 60 miljarder kronor att även täcka de delarna.

Det är mot den bakgrunden man ska se det starkt ökade intresset från operatörer som Telia men också från riskkapitalbolag som EQT för landets knappt 200 stadsnät. Ett sådant nät ger en grundstruktur att bygga vidare på och en kundstock med stor utvecklingspotential. För kommunerna betyder en försäljning en stor påse pengar och inga bekymmer med drift och underhåll.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!