Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Telia tjänar för lite – sparkar 300 anställda

Telia säger upp 300 anställda i Sverige.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN
Johan Dennelind, vd för Telia.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Telekomjätten Telia gör sig av med 300 anställda.

Orsak: Marknaden kräver högre vinst.

De uppsagda kommer att få en ekonomisk kompensation, skriver Sekotidningen. 

Förhandlingarna mellan facket och företaget är klara. De slutade med att 300 anställda får gå från Telia.

Nedskärningarna sker enligt osthyvelprincipen, är spridda över hela landet och drabbar merparten av företaget. Butikerna, som hade neddragningar 2018, klarar sig dock den här gången. Det uppger Sekotidningen.

”Vi pressas av gamla affärer”

Bakgrunden till uppsägningarna är att Telia uppvisar för dålig lönsamhet. Därför ska telekomjätten spara tre procent på kostnaderna, och största delen av besparingen kommer från uppsägningar.

Enligt den senaste kvartalsrapporten, Q2 2019, uppgick vinsten före skatt till 2,1 miljarder, en minskning jämfört med samma period förra året då resultatet låg på 3,1 miljarder.

– Vi pressas fortfarande av gamla affärer i fast telefoni. Däremot ser vi tillväxt på företagsmarknaden och även vad gäller mobil telefoni, sade Telias vd Johan Dennelind till TT i samband med kvartalsrapporten.

Kompenseras med uppsägningstid

De 300 uppsagda kompenseras ekonomiskt efter en uppgörelse med facket.

– Kort beskrivet får alla dubbel uppsägningstid, säger Hans Gustavsson, ordförande för Seko på Teli., till Sekotidningen.

De som berörs av uppsägningen kommer att informeras inom ett par veckor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!