Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Telejättens godis till Ann: "Dum present"

"Det blev lite fel att skicka till mig kanske", säger Ann Fernholm.
Foto: Cornelia Nordström/Privat
Chokladlådan från Tele 2 var inte helt uppskattad.
Foto: Privat
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är en av de som granskat hälsoeffekterna av socker – och är mycket kritisk till det.
Foto: Cornelia Nordström

Teleoperatören ville tacka sina kunder med en låda godis.

Den skickades bland annat till vetenskapsjournalisten Ann Fernholm – som skrivit böcker om de skadliga effekter som socker har för hälsan.

– Det är en lite dum present, med tanke på hälsosituationen i Sverige just nu, säger hon.

I tisdags hämtade Ann Fernholm, 46, ut ett paket på Posten. Det visade sig vara en låda med 700 gram chokladgodis från teleoperatören Tele 2.

– Det var något massutskick till företagskunder som hade varit kunder länge, men det blev lite fel att skicka till mig kanske, säger hon.

Ann Fernholm är nämligen inte den som faller för godistricket. Hon är vetenskapsjournalist och har granskat sockrets effekter på hälsan – och hon är mycket kritisk till hur svenskarna matas med socker.

Godiset åkte ut.
Foto: Privat

"Ni skrev att ni gärna vill samarbeta med mig i många år till. Tänker att det är dumt om jag får hjärtinfarkt eller nått sånt. Därför slängde jag presenten i papperskorgen", skriver hon i ett blogginlägg som delats över 1 200 gånger på Facebook.

– Socker är svårt för oss att hantera. Det är många som bara vill ta en godisbit, men det är omöjligt, man tar en till. Vi har så stora problem med sockret.

"Sockrets förbannelse"

Nu hoppas Ann Fernholm, som skrivit den uppmärksammade boken "Ett sötare blod", att teleoperatören ska ändra sina presenter till företagskunder i framtiden.

– Den enda anledningen till att de skickar ut det här är ju att det är billigt. Det är ju det som är sockrets förbannelse också, att det är så billigt och lätt att konsumera.

Teleoperatören bör inte uppmuntra överflödig konsumtion av socker, som hon menar att den här lådan är.

– När vi äter så mycket socker drar det i gång en fettbildning i levern, som i längden kan leda till att den blir förfettad. Man får fettlever, något som främst drabbade alkoholister förut, men nu slår långt utanför den gruppen, säger Fernholm och berättar att över ett av tio amerikanska barn har misstänkt fettlever.

Operatören: "Våra kunder är det viktigaste"

Victor Melander, presstalesperson på Tele 2, medger i ett sms att lådan uppenbarligen hamnade fel hos Ann.

"Vi såg att Ann, till skillnad från många av våra andra kunder, inte uppskattade den godislåda vi skickade. Vi hoppas dock att Ann ska bli nöjd med kommande gåvor eftersom våra kunder är det viktigaste vi har", skriver han.

Men Ann Fernholm hoppas att hennes blogginlägg ska få operatören att tänka om – även om hon inte planerar några långtgående åtgärder för att få det att hända.

Kommer den här presenten få dig att bryta avtalet med Tele 2 nu, eller känns det okej ändå?

– Nej, de har skött sig så bra annars, så jag ser fram emot vår 25-årsdag. Det är väl då man brukar få en guldklocka, säger Ann och skrattar.