Tekniskt haveri på Comviq – Elaf kunde höra andra personers samtal

Tele 2 och Comviq drabbade.
Elaf Ali kopplades in på andra personers privata samtal när hon ringde till Comviqs kundtjänst.
Foto: Privat / Elaf Ali
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / Fanni Olin Dahl

Elaf Ali ringde till Comviqs kundtjänst.

Då kopplades hon in på andra privatpersoners samtal. 

– Vi har haft ett tekniskt fel som lett till det här, säger Viktor Wallström, kommunikationschef på Comviq. 

Journalisten Elaf Ali ringde under måndagen till Comviqs kundtjänst med frågor om sitt abonnemang. Under tiden i telefonkö fick hon plötsligt ta del av vad som lät som andra personers samtal. 

– Jag var ensam hemma och tänkte att det här kommer ingen tro på om jag inte spelar in, så jag rotade fram en gammal telefon och spelade in ett av samtalen, säger hon. 

I hennes inspelning kan man höra en person sjunga en barnramsa och ett barn som gråter, följt av den automatiska uppläsningen av återstående väntetid. 

”Blev väldigt chockad”

Elaf Ali (Elaf Ali har tidigare arbetat för Expressen reds. anm.) berättar att hon spelade in och publicerade det samtal som var av minst privat karaktär. Under den halvtimmes långa väntan hann hon höra flera andra personer prata. 

– Jag blev väldigt chockad. Det gick att höra exakt vad folk sa. I ett samtal var det en man som var väldigt upprörd, det kändes märkligt att lyssna på något som är så privat, säger hon. 


https://twitter.com/ElafAli__/status/1285534201471733762

På Comviq nåddes man under måndagen av rapporter om att något inte stod rätt till på kundtjänsten. 

– Vi fick en första rapport i går vid lunchtid om ett enstaka fall. Eftersom vi har ett gemensamt system med Tele 2 så kan det även skett där. Det är ett tekniskt fel i ett IT-system som används i vår kundtjänst, säger Viktor Wallström på Comviq. 

Tele 2: ”Oacceptabelt”

Enligt Comviqs uppskattningar är det ett tiotal kunder som drabbats. 

– Det har skett viss överhörning mellan kundtjänstagent och en kund och där en tredje kund kan ha kopplats in i det samtalet, säger han. 

Viktor Wallström uppger att man nu utreder precis vad som ligger bakom felet. 

– Felet är identifierat och avhjälpt. Det är naturligtvis helt oacceptabelt och nu gör vi allt för att säkerställa att det inte ska ske igen. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!