Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teknikutvecklingen kan ge dig dyra försäkringssmällar

Sköter du läkarbesöken genom en app?
Foto: Colourbox
Har du bytt ut cykeln mot en elsparkcykel?
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Sköter du läkarbesöken genom en app?

Har du bytt ut cykeln mot en elsparkcykel?

Gillar du att stoltsera på sociala medier med dina senaste inköp?

Kolla upp vad som gäller för din försäkring i så fall – annars riskerar du att inte få ut på den när du behöver det, varnar Ekot.

Konsumenternas försäkringsbyrå kommer ofta i kontakt med konsumenter som inte fick den ersättning som de förväntade sig.

– Blir man sjuk under en resa kontaktar man kanske gärna en app-läkare. Men de flesta försäkringsbolag accepterar inte ett besök hos en sådan läkare, vilket innebär att man inte kan få någon ersättning från reseförsäkringen efteråt, säger försäkringsjuristen Karolina Reinholdsson till Ekot.

Elsparkcyklar är ett annat växande försäkringsproblem.

– Hemförsäkringen täcker inte dem, de räknas inte som cyklar, säger Reinholdsson till Ekot.

Sociala medier kan vara ett problem ur försäkringssynpunkt.
Foto: ALEXANDER DONKA

Försäkringsexperten: De svenska bolagen är lite tröga

Ett annat problem är närvaron på sociala medier.

– Det kan vara klockor till exempel som man har visat upp; ”kolla vilken fin dyrbar klocka jag har!”. Och så tycker försäkringsbolaget att man har varit oaktsam och gör en nedsättning av beloppet, säger Karolina Reinholdsson till Ekot.

De svenska stora försäkringsbolagen har inte riktigt hängt med i utvecklingen enligt Gunnar Loxdal, försäkringsexpert och utgivare av nyhetstjänsten Sak & Liv.

– Bolag i övriga Europa är snabbare på att ta fram skräddarsydda produkter. Det kan handla om drönarförsäkringar, eller elbilsförsäkringar som tar hänsyn till de speciella förutsättningar som gäller för just elbilar. Där är de svenska bolagen lite tröga, säger Loxdal till Ekot.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!