Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teknikföretag varnar för bedrägeriförsök

Teknikföretagen Elgiganten och Komplett går ut och varnar för bedrägeriförsök som utförs i deras namn.Foto: FACEBOOK
Under onsdagen har de blivit nedringda av förvirrade kunder som mottagit mejl med falska orderbekräftelser.Foto: FACEBOOK
Elgiganten varnade på onsdagen för bluffmejlen på sin Facebook-sida.Foto: FACEBOOK

Teknikföretagen Elgiganten och Komplett går ut och varnar för bedrägeriförsök som utförs i deras namn.

Under onsdagen har de blivit nedringda av förvirrade kunder som mottagit mejl med falska orderbekräftelser.

– Det har verkligen varit omfattande, säger Erik Johannesson på Komplett.

Många svenskar har under de senaste dagarna fått mejl med orderbekräftelser där etablerade teknikföretag står som avsändare, utan att ha beställt något. Nu går både Elgiganten och Komplett ut och varnar allmänheten för att det rör sig om bedrägeriförsök.

Elgiganten varnade på onsdagen för bluffmejlen på sin Facebook-sida efter att flera personer hört av sig och haft frågor om mejlen. Även personer som ringde företagets kundtjänst fick uppläst ett röstmeddelande med information om läget.

Radera direkt

– Det är någon som använder elgiganten.se som avsändare men vi har inget med detta att göra. Vi uppmanar att man direkt ska radera mejlet om man får det.

Under onsdagen har Elgiganten varit i kontakt med flera kunder som har fått mejlet, men har inte några uppgifter om att någon skulle ha blivit lidande av bluffmejlen.

– Det är inget som vi har hört något om. De som har kontaktat oss har mottagit mejlet och sedan hört av sig och kontrollerat sanningshalten i det. Men jag har inte hört om någon som klickat sig vidare och blivit drabbad, säger Jessica Wallin, presstalesperson för Elgiganten.

Under onsdagen fick också företaget Komplett en anstormning av kunder som mottagit samma typ av bluffmejl.

"Verkligen omfattande"

– Jag har inte någon bild över exakt hur mycket det har varit, men det har verkligen varit omfattande. Vi har gått ut med varningar i alla våra kanaler, säger Erik Johannesson, sälj- och marknadschef på Komplett.

Under dagen har Komplett gått igenom sin IT-säkerhet och säkerställt att mejlen inte har skickats från deras system. Händelsen har polisanmälts.

– Det är varumärkesintrång och bedrägeri på alla sätt och vis. Det är fruktansvärt tråkigt att se, säger Erik Johannesson.

Den här typen av bedrägeriförsök är inget nytt och återkommer med jämna mellanrum i olika skepnader. I samband med årets skatteåterbäring spreds ett liknande bluffmejl i stor skala, där Skatteverket stod som falsk avsändare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!