Tegnells strategi sparade miljarder

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tillsammans med Folkhälsomyndigheten förordat en öppnare coronastrategi än omvärlden.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt beräkningar kan strategin ha sparat Sverige uppåt 100 miljarder kronor.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Sverige kan ha sparat cirka 100 miljarder på Anders Tegnells coronastrategi, enligt en analys som Dagens industri tagit del av. 

Bakom påståendet står brittiska Capital Economics som skriver i sin rapport: 

”Sveriges avvikande respons på pandemin dämpade den ekonomiska nedgången”

Folkhälsomyndighetens coronastrategi, som inte inneburit stora nedstängningar av städer, har haft stor betydelse för den svenska ekonomin, enligt en analys från Capital Economics som Dagens industri tagit del av. 

”Vi befarar att landets ekonomi skulle ha minskat med ytterligare 3-4 procentenheter under första halvåret om det hade haft en liknande strategi som Tyskland. Men den ekonomiska vinsten kom med en mänsklig kostnad, som visserligen är svår att beräkna”, skriver ekonomen David Oxley

2019 uppgick Sveriges bnp till 5 021 miljarder kronor. Den beräknade uteblivna nedgången skulle därför motsvara mellan 75 och 100 miljarder kronor. 

Capital Economics fångar samtidigt upp att antalet döda i covid-19 är långt högre i Sverige än hos grannländerna. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell har under coronakrisen tryckt på att den svenska, öppna strategin inte grundar sig i ekonomiska skäl – utan folkhälsoaspekter: 

– Vi har inte tittat på ekonomin i det hela, det är inte vår sak utan politikernas. Men vi har hela tiden försökt ta med oss ett lite bredare folkhälsoperspektiv, sa han till DN i juni

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!