Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zuckerberg: ”Jag vittnar gärna inför kongressen”

På onsdagen gjorde Facebooks grundare ett första intervju efter Cambridge Analytica-skandalen.
Foto: CNN
Foto: CNN

Det fortsätter storma kring Facebook och Cambridge Analytica. 

På onsdagen gjorde Facebooks grundare ett första intervju efter skandalen – där han öppnar för att vittna i kongressen.

– Jag vittnar gärna om det är rätt sak att göra, säger han i intervjun med CNN. 

Det kritiserade företaget Cambridge Analytica anklagas för att ha samlat personlig information om 50 miljoner Facebook-användare, och använt informationen för att hjälpa Donald Trump vinna valet 2016.

I en utfrågning i CNN på onsdagen svarar Facebooks vd Mark Zuckerberg på frågor om Cambridge Analytica-skandalen. 

Han börjar med att be om ursäkt. 

– Vårt ansvar är att se till att det inte händer igen. Ett sätt är att se till att utvecklare inte får tillgång till lika mycket data från våra användare i framtiden, säger han. 

Det var 2015 som journalister från The Guardian kunde avslöja att utvecklaren Aleksander Kogan delat data från sin app med Cambridge Analytica.

Hade för stor tilltro till utvecklare

Kogans app hade sedan 2013 laddats ner av cirka 300 000 personer och som delade data inte bara från dessa personer utan även från ”en del av deras vänner”. 

– Det är mot vår policy och vi stängde av appen direkt. Vi såg också till att Kogan och Cambridge Analytica gav oss garantier på att de raderat all data. Så som vi såg det fanns ingen data där ute, säger Mark Zuckerberg i intervjun.

Han säger vidare att de uppenbarligen hade för stor tilltro till utvecklare, eftersom de litade på att företaget raderat datan. 

För att minska risken för en liknande skandal är Facebooks plan nu att undersöka varje app som skulle kunna ha liknande information eller delats på ett sätt som går emot Facebooks policys, säger Zuckerberg i intervjun med CNN. 

– Det är svårt att veta vad vi kommer att hitta, men vi kommer att utreda tusentals appar. Vi kommer inte göra samma misstag igen, säger han.

Vittnar gärna i kongressen

Zuckerberg  säger att han är öppen för att vittna i kongressen om skandalen kring Cambridge Analytica och förklara hur hanteringen av användarnas personuppgifter fungerar.

– Jag vittnar gärna om det är rätt sak att göra. Facebook vittnar i rätten då och då och vårt jobb är alltid att ge så mycket information vi kan. Vi skickar den som har bäst kunskap i ämnet. Är det jag så går jag gärna. 

På frågan om Facebook borde regleras eller inte svarar han:

– Jag är inte säker på att vi inte borde det. Jag tror mer det handlar om vad som är rätt sorts reglering.

Tidigare på onsdagen uttalade sig Facebookgrundaren för första gången om skandalen på sin egen Facebooksida.

Åtgärder har vidtagits

I det långa inlägget beskriver han vad som hänt sedan 2013, när Aleksander Kogan skapade appen. ”Hans app blev omedelbart bannlyst från vår plattform”, skriver Zuckerberg.

Zuckerberg skriver också att de viktigaste åtgärder vidtogs för flera år sedan för att förhindra att samma sak skulle kunna hända i dag. 


LÄS MER: Uppgifter: Toppchef på Facebook tvingas avgå


"Vi har ett ansvar för att skydda dina uppgifter, och om vi inte kan det vi förtjänar inte att få ge dig våra tjänster. Jag har arbetat för att förstå exakt vad som hände och hur man ser till att det inte händer igen. Den goda nyheten är att de viktigaste åtgärderna för att förhindra att detta händer igen i dag har vi redan tagit för åratal sedan. Men vi gjorde också misstag, det finns mer att göra, och vi måste förbättra oss och göra det."

Zuckerberg skriver om ett nytt verktyg som ska göra det mer transparent för användare att se vem som har tillgång till ens information, som ska visa vilka appar man har använt och en enkel metod att ta bort dessa appars tillgång till ens personliga information.

”Det här verktyget finns redan i dina inställningar, men nu ska vi placera det högst upp i nyhetsflödet för att vara säkra på att alla ser det”.

Högt fall

Cambridge Analytica-skandalen har skakat Facebook och Mark Zuckerberg rejält. 

I slutet av 2017 kom uppgifterna att Ryssland använde Facebook för att störa presidentvalet, till stöd för Donald Trump. 

Facebook bekräftade att företaget sålt cirka 3 000 annonser för totalt 100 000 dollar – över 820 000 kronor – till en rysk trollfabrik. Annonserna kopplades till omkring 470 falska Facebookkonton som sannolikt drevs från Ryssland.

Sedan Cambridge Analytica- skandalen kom ut har Facebooks värde sjunkit dramatiskt. 

”Ett varnande exempel”

Om amerikanska myndigheten Federal Trade Commission kan bevisa att Facebook brustit i sina villkor mot användarna riskerar de böter på flera miljarder dollar, rapporterar Washington Post. 

Svårare att mäta är den skada som Zuckerbergs anseende i den politiska världen har åsamkats, skriver CNN:s politiske reporter Chris Cillizza i en analys.

Zuckerberg har blivit "ett varnande exempel på den farliga baksidan hos vår ständigt ökande besatthet vid våra liv online och vår ständigt ökande benägenhet att dela all vår personliga information med en namnlös, ansiktslös entitet", skriver han. 

Annons: