Mark Zuckerberg har gått med på att infinna sig inför EU-parlamentet för att svara på frågor i kölvattnet efter Cambridge Analytica-skandalen. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅNMark Zuckerberg har gått med på att infinna sig inför EU-parlamentet för att svara på frågor i kölvattnet efter Cambridge Analytica-skandalen. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Mark Zuckerberg har gått med på att infinna sig inför EU-parlamentet för att svara på frågor i kölvattnet efter Cambridge Analytica-skandalen. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
EU-presidenten Antonio Tajani mötte pressen på onsdagen. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅNEU-presidenten Antonio Tajani mötte pressen på onsdagen. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN
EU-presidenten Antonio Tajani mötte pressen på onsdagen. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Zuckerberg ska vittna för EU – redan nästa vecka

Publicerad
Uppdaterad

I spåren av Cambridge Analytica-skandalen:

Nu ska Mark Zuckerberg personligen infinna sig i EU-parlamentet.

Och det kan bli redan nästa vecka.

– Det är bra att vi går till botten av det här, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C.

Facebook-vd:n ska grillas av EU-parlamentet efter att det i mars avslöjades att bolaget Cambridge Analytica hade haft tillgång till 87 miljoner Facebook-användares data. Efter detta har sociala medier-jätten och grundaren Mark Zuckerberg utsatts för hård kritik från flera håll. Många har krävt svar på hur Facebook egentligen hanterar uppgifter om sina användare.

 

LÄS MER: Facebooks vinst större än väntat – trots skandalen 

 

Mark Zuckerberg till EU

Nu ska Zuckerberg personligen träffa politikerna i EU-parlamentet. "Förhoppningsvis" redan nästa vecka, uppger EU-presidenten Antonio Tajani.

– Facebooks vd och grundare har accepterat vår inbjudan och kommer att befinna sig i Bryssel så snart som möjligt, förhoppningsvis redan nästa vecka, säger Tajani enligt Sky News. 

En av dem som kommer att delta i förhöret av Zuckerberg är Fredrick Federley. Han säger dock att utfrågningen i parlamentet väntas ta plats först den 20 juni – men att granskningsarbetet börjar redan nästa vecka.

 

LÄS MER: Zuckerberg förhörs i amerikanska kongressen 

 

Fredrik Federley: "En fråga om demokratiska val"

– I grund och botten är det här en fråga om respekten för demokratiska val. Skulle det visa sig att Cambridge Analyticas olagliga metoder har påverkat brexit-folkomröstningen och amerikanska valet så kan man ifrågasätta legitimiteten i resultatet, säger C-politikern i en kommentar.

Facebook har tidigare uppgett att 2,7 miljoner EU-medborgare kan ha drabbats i Cambridge Analytica-skandalen. Mer än en miljon av dessa förmodas vara britter.

Det har också påståtts att Cambridge Analyticas användning av Facebook-data kan ha påverkat både dem som röstade i brexit och i det amerikanska presidentvalet.

– Det är bra att vi går till botten av det här och att Mark Zuckerberg nu kommer till Bryssel och ställs till svars. Fortfarande är det många oklarheter som måste lösas upp och jag kommer vara benhård i utfrågningen, säger Fredrick Federley i en kommentar.

 

LÄS MER: Efter skandalen: FBI utreder Cambridge Analyticas affärer 

 

Kritik från Storbritannien

Zuckerberg har tidigare fått kritik från brittiska politiker för att ha vägrat infinna sig personligen för att svara på frågor i brittiska parlamentet. Där skickade han i stället andra företrädare för Facebook – vilket medförde att Storbritannien hotade med en formell kallelse.

Tidigare under onsdagen rapporterade New York Times att skandalbolaget Cambridge Analytica nu utreds av USA:s justitiedepartement och FBI.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen