Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Zuckerberg ska vittna för EU – redan nästa vecka

Mark Zuckerberg har gått med på att infinna sig inför EU-parlamentet för att svara på frågor i kölvattnet efter Cambridge Analytica-skandalen. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
EU-presidenten Antonio Tajani mötte pressen på onsdagen. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN

I spåren av Cambridge Analytica-skandalen:

Nu ska Mark Zuckerberg personligen infinna sig i EU-parlamentet.

Och det kan bli redan nästa vecka.

– Det är bra att vi går till botten av det här, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C.

Facebook-vd:n ska grillas av EU-parlamentet efter att det i mars avslöjades att bolaget Cambridge Analytica hade haft tillgång till 87 miljoner Facebook-användares data. Efter detta har sociala medier-jätten och grundaren Mark Zuckerberg utsatts för hård kritik från flera håll. Många har krävt svar på hur Facebook egentligen hanterar uppgifter om sina användare.

 

LÄS MER: Facebooks vinst större än väntat – trots skandalen 

 

Mark Zuckerberg till EU

Nu ska Zuckerberg personligen träffa politikerna i EU-parlamentet. "Förhoppningsvis" redan nästa vecka, uppger EU-presidenten Antonio Tajani.

– Facebooks vd och grundare har accepterat vår inbjudan och kommer att befinna sig i Bryssel så snart som möjligt, förhoppningsvis redan nästa vecka, säger Tajani enligt Sky News. 

En av dem som kommer att delta i förhöret av Zuckerberg är Fredrick Federley. Han säger dock att utfrågningen i parlamentet väntas ta plats först den 20 juni – men att granskningsarbetet börjar redan nästa vecka.

 

LÄS MER: Zuckerberg förhörs i amerikanska kongressen 

 

Fredrik Federley: "En fråga om demokratiska val"

– I grund och botten är det här en fråga om respekten för demokratiska val. Skulle det visa sig att Cambridge Analyticas olagliga metoder har påverkat brexit-folkomröstningen och amerikanska valet så kan man ifrågasätta legitimiteten i resultatet, säger C-politikern i en kommentar.

Facebook har tidigare uppgett att 2,7 miljoner EU-medborgare kan ha drabbats i Cambridge Analytica-skandalen. Mer än en miljon av dessa förmodas vara britter.

Det har också påståtts att Cambridge Analyticas användning av Facebook-data kan ha påverkat både dem som röstade i brexit och i det amerikanska presidentvalet.

– Det är bra att vi går till botten av det här och att Mark Zuckerberg nu kommer till Bryssel och ställs till svars. Fortfarande är det många oklarheter som måste lösas upp och jag kommer vara benhård i utfrågningen, säger Fredrick Federley i en kommentar.

 

LÄS MER: Efter skandalen: FBI utreder Cambridge Analyticas affärer 

 

Kritik från Storbritannien

Zuckerberg har tidigare fått kritik från brittiska politiker för att ha vägrat infinna sig personligen för att svara på frågor i brittiska parlamentet. Där skickade han i stället andra företrädare för Facebook – vilket medförde att Storbritannien hotade med en formell kallelse.

Tidigare under onsdagen rapporterade New York Times att skandalbolaget Cambridge Analytica nu utreds av USA:s justitiedepartement och FBI.

Annons: