Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Whatsapp tappar miljontals användare efter rykten

Whatsapps användare går över till Signal och Telegram.
Foto: PATRICK SISON / AP TT NYHETSBYRÅN

På grund av osanna inlägg om Whatsapps nya användarvillkor tappar nu företaget miljontals användare.

Rykten om att appen delar information med Facebook har fått många att gå över till konkurrenter.  

I början av februari planerade Whatsapp att uppdatera sina användarvillkor av två anledningar – möjliggöra nya funktioner för jobbmeddelanden samt förtydliga och skapa större transparens kring företagets befintliga policies. 

Men på grund av en stor förlust av användare skjuter nu Whatsapp på uppdateringen till 15 maj, skriver The Guardian

Det stora tappet tros bero på ett viralt inlägg som cirkulerat på appen, som påstår att de nya användarvillkoren ger rätt att ge över information om konsumenternas meddelanden till moderföretaget Facebook. I ett meddelande på Whatsapps hemsida skriver företaget att påståendet inte stämmer, och att uppdateringen inte heller påverkar sekretess och integritet. 

Färre nedladdningar

Många av Whatsapps användare tros ha lämnat appen för konkurrenterna Signal och Telegram. Under de första två veckorna i januari gick Whatsapp från att vara den åttonde mest nedladdade appen i Storbritannien, till plats 23. 

Den konkurrerande appen Signal, som nått över 7,5 miljoner nya användare i januari, gick från att vara under topp 1000 till att bli den mest nedladdade applikationen i Storbritannien på bara tre dagar. 

Allt fler efterfrågar krypterade appar för kommunikation.
Foto: SOPA IMAGES / RAFAEL HENRIQUE / SOPA IMAGES/SI SIPA USA

Amir Ghodrati är chef för marknadsinsyn på analytikerföretaget App Annie, som tagit fram statistiken. Nya appar, menar hon, kan växa och etableras hastigt till följd av pågående trender och händelser. 

– Vi har de senaste åren sett en växande efterfrågan på krypterade meddelanden och appar som fokuserar på användarens personliga integritet, säger Ghodrati i ett uttalande. 

Whatsapp planerar inte att ändra de nya villkoren utan drar i stället i gång en kampanj som ska informera och ta död på myter om de nya villkoren. 

I december kom nyheten om att Facebook stäms – och kan behöva sälja Instagram och Whatsapp:

I december kom nyheten om att Facebook stäms för konkurrensbrott och kan behöva sälja Instagram och Whatsapp.
Annons: