Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Whatsapp bekräftar spionage via appen

Foto: TASS / SERGEI KONKOV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: PATRICK SISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Den Facebook-ägda meddelandeappen Whatsapp medgav under tisdagen att spionage genomförts genom en säkerhetsbugg i appen.

En mjukvara från ett israeliskt spionbolag tros ligga bakom.

Gårdagens stora technyhet om att aktörer med tillgång till ett israeliskt säkerhetsföretags mjukvara kunde avlyssna Whatsapp-användare via sina telefoner innebar ånyo krishantering för ägarbolaget Facebook, som den senaste tiden slitit med att återta förtroendet för sin hantering av användardata.

– Whatsapp sa att de trodde det var NSO Group (det israeliska bolaget), men de lindade in det och var mycket försiktiga i sina uttalanden, sade cybersäkerhetsanalytikern Eva Galperin på Electronic Frontier Foundation till Reuters.

En brittisk advokat ska finnas bland de drabbade, enligt Twitter-inlägg från Citizen Lab.

Citizen Lab är en forskargrupp vid universitetet i Toronto, Kanada, som varnade för intrånget innan Whatsapp släppte sin information.

– Vi arbetar med människorättsgrupper för att ta reda på så mycket som möjligt om vem som kan ha blivit drabbad i den här gruppen. Det är vår högsta prioritering just nu, sade en talesperson för techbolaget till Reuters.

Israeliska NSO Groups kundlistor utgörs av i huvudsak statliga underrättelseorganisationer i väst och Mellanöstern. Bolaget har anklagats för att genom sina affärer med Saudiarabien ha möjliggjort det spionage som möjliggjorde det enligt CIA statligt sanktionerade mordet på den regimkritiske Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi i höstas.

Annons: