Använder du din dator utanför hemmet ska du kolla hur bra batteriet är. Foto: ColourboxAnvänder du din dator utanför hemmet ska du kolla hur bra batteriet är. Foto: Colourbox
Använder du din dator utanför hemmet ska du kolla hur bra batteriet är. Foto: Colourbox
Alla är inte lika skickliga att hantera mat och dator som den här kvinnan. Kanske du ska ha en extra försäkring på din nya dator? Foto: / SHUTTERSTOCKAlla är inte lika skickliga att hantera mat och dator som den här kvinnan. Kanske du ska ha en extra försäkring på din nya dator? Foto: / SHUTTERSTOCK
Alla är inte lika skickliga att hantera mat och dator som den här kvinnan. Kanske du ska ha en extra försäkring på din nya dator? Foto: / SHUTTERSTOCK
Med rätt vägledning kan du hitta just din dator bland tusentalet som finns att köpa just nu. Foto: JUPITER IMAGES / JUPITER IMAGESMed rätt vägledning kan du hitta just din dator bland tusentalet som finns att köpa just nu. Foto: JUPITER IMAGES / JUPITER IMAGES
Med rätt vägledning kan du hitta just din dator bland tusentalet som finns att köpa just nu. Foto: JUPITER IMAGES / JUPITER IMAGES

Viktiga saker att tänka på innan du köper en ny dator

Publicerad

Det är lätt att känna sig vilsen när man ska köpa en ny dator.

Livslängden på modellerna är kort och det finns ständigt flera tusen modeller att välja mellan. 

Det finns ingen universaldator som är bäst för alla. Men det finns tio saker du ska tänka på innan du slår till.

Den datorn som finns till salu i dag blir billigare inom någon månad. Det är en gammal sanning i datorbranschen. Men då har den datorn ersatts av en annan, bättre. Om du hela tiden skjuter upp beslutet så kommer du aldrig att köpa en dator.

Det finns ett antal saker att ta ställning till. Hur mycket vill du betala? Hur snabb ska datorn vara? PC eller Mac? Processor? Internminne? Hur stor skärm? Hur många finesser ska den ha? Ju modernare dator du väljer desto dyrare blir den. Kanske ska du köpa en begagnad?

 

LÄS ÄVEN: Polisens varning: Din dator kan bli kidnappad

 

Att tipsa om modeller är snudd på omöjligt. Priserna skiftar från dag till dag och modellerna ändras ständigt. 

Planescape Torment, ett av 2017 års mest hyllade spel till pc.

Tips 1: Behöver du en dator och vad ska du göra med den?

Gillar du att spela datorspel ska du ha en kraftfullare dator än om du bara ska surfa lite, skriva ett och annat mejl eller dokument. 

Ska du bara ha datorn till att betala räkningar och kolla Facebook och Instagram kanske du inte ens behöver en dator. Då fungerar det fint med en smart telefon.

Ta reda på dina behov och önskemål och hur mycket du är beredd att betala för din dator. 

Tips 2: De här frågorna ska du ta ställning till

Det finns några primära saker du ska ta ställning till. Det här är de viktigaste:

Pris. Vad vill du betala? 5 000 eller 35 000? 

Skärm. Hur stor skärm vill du ha? Ju större, desto dyrare och tyngre.

Processor. Vilken processor ska datorn ha och hur snabb ska den vara?

Minne. Hur mycket internminne ska datorn ha? Går minnet att bygga ut?

Hårddisk. Hur stor hårddisk och vilket slags hårddisk? Ska det vara en SSD, utan rörliga delar eller en konventionell? När du kommer hit kanske du måste justera hur mycket du vill betala.

Vilken processor ska du ha i datorn? En Intel, kanske?Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tips 2: Vad innebär Gigahertz och processorer?

Det låter lite småtrist, men det finns massor av hjälp och exakta råd att få på nätet. Många hos nätbutiker och prisjämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt har köpare och användare gett betyg på både datormodeller och säljare. Det är relativt enkelt att förstå genom andra användare vilka modeller man ska undvika och vad som är viktigt. 

Men ta råden med en nypa salt. Du känner dem inte och vet inte deras motiv att skriva vissa saker.

Tips 3: Jämför med din gamla dator

Kolla din gamla dator innan du börjar välja bland modellerna. Lista det du tycker är bra och dåligt med din gamla laptop. 

Känns tangentbordet bra eller är det för plastigt? Känner du dig trygg med tillverkaren kanske du ska välja från samma företag. Gillar du inte märket av olka anlednigar ska du kanske inte välja en till från samma firma. 

Är skärmen för liten eller för stor? Har den en massa finesser du aldrig använt? Är det något du saknat på din gamla dator? Skriv en lista, så blir valet mycket enklare i affären. Håll dig till listan sen. 

Prata med släkt och vänner som är lite datorvana om du vill ha goda råd av någon som känner dig.Foto: Colourbox

Tips 4: Prata med släkt och vänner

Har du kompisar eller släktingar som köpt en dator nyligen kan du be att få testa. Fråga också vad hen tycker om sin dator, vad som är bra och kunde varit bättre. Pratar du med någon du litar på får du oftast bra tips och råd.

Tips 5: Prova datorn i affären

Så var det dags att verkligen titta på en dator. Åk till affären och känn och kläm på de som passar dina syften. Det räcker inte bara att den har bra specifikationer, du måste känna dig bekväm att använda den också. Du får också en bra känsla för om datorn är välbyggd eller om något glappar i konstruktionen. 

Var försiktig med handlare som inte har datorerna framme så du kan känna på dem. 

Skulle du handla så, eller via nätet, se till att få datorn på öppet köp. Oftast får du inte installera operativsystemet för att kunna returnera den. Gör då testet med att känna och klämma på den innan du sätter i gång den. Känner du dig minsta osäker på kvaliteten ska du kanske returnera den innan det är för sent.

Tips 6: Jämför priser igen

När du hittat rätt dator kan du gå in på pricerunner eller prisjakt och kolla priserna igen.  Finns datorn på annan plats till ett avsevärt lägre pris kanske du ska köpa den där, eller prata med säljaren varför priserna skiljer sig åt. Tänk på att du troligen får bättre service från affären du är hos och du kanske slipper vänta på din nya dator. Det vill säga, är datorn någon eller några hundralappar billigare någon annanstans är det antagligen inte värt besväret att vänta med köpet.

Tips 7: Extraförsäkring eller inte?

Oftast är de helt onödiga. De flesta har en fungerande hemförsäkring, många har allrisk till försäkringen vilken ger ökat skydd. Är du undrande så kolla med ditt försäkringsbolag i förväg innan du köper dator.

Du kan även jämföra försäkringarna på konsumenternas.se. Är du nyfiken på vad som gäller i konsumentköplagen så finns den här. 

Installera virusskydd, så slipper du förlora viktiga bilder, filmer och andra filer.Foto: OLLE SPORRONG

Tips 8: Installera virusskydd

Många nya datorer har ett tillfälligt virusskydd installerat i datorn. Det gäller oftast bara i 30 dagar (ungefär) och därefter får du betala. Var inte rädd för att ersätta detta program med något du känner dig mer trygg med. I många fall får du hjälp av det nya programmet att avinstallera det gamla.

Tips 9: Glöm inte att göra backup på viktiga filer

Ett bra virusskydd innehåller också ett bra backup-program. Använd det.

Tips 10: Köp begagnat

Är du inte i behov av den allra senaste modellen, kan du titta efter begagnade datorer. Tänk på att de ska vara ordentligt genomgångna av försäljaren och att du ska få något slags garanti på datorn. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen