Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s regering stämmer Google

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Googles högkvarter i Chelsea, New York.
Foto: JOHN NACION/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / JOHN NACION/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Den amerikanska regeringen stämmer Google.

Orsaken är att man anser att de utnyttjar sin monopolställning som sökmotor, rapporterar CNBC. 

Det är USA:s justitiedepartement som under tisdagen har lämnat in en stämningsansökan gentemot sökjätten Google. Även elva delstater står, genom sina delstatsåklagare, bakom stämningen.

Google har – liksom de andra techgiganterna Facebook, Apple och Amazon – utretts i över ett år för att ha utnyttjat monopolställning på marknaden.

Företaget har ännu inte kommenterat stämningsansökningen, men moderbolaget Alphabets aktie steg med en procent efter beskedet. Enligt analytikern Neil Campling, vid Mirabaud Securities i London, är marknaden osäker på om stämningen kommer att leda någon vart, rapporterar Reuters.

– Google har redan en monopolställning, har investerat miljarder i infrastruktur, AI, teknik, mjukvara och talang. Man kan inte bara vrida tillbaka ett decenium av betydande framsteg, säger han till nyhetsbyrån.

Förra året bötfälldes Google på 1.7 miljarder dollar av EU, då sökmotorn stoppat hemsidor från att använda rivaliserande sökmotorer för att hitta annonsörer.

200 nya emojis nästa år – flera könsneutrala