I mars införde USA elektronikförbud på flyg från åtta länder. Foto: Colourbox
I mars införde USA elektronikförbud på flyg från åtta länder. Foto: Colourbox

USA och EU om nya laptopförbud på flyg

Publicerad

USA överväger att förbjuda surfplattor och laptops i kabinen på flyg från Europa.

Representanter för EU och USA träffas i dag för att diskutera flygsäkerhet, rapporterar Reuters.

I mars införde USA elektronikförbud på flyg från Egypten, Jordanien, Kuwait, Marocko, Qatar, Saudiarabien, Turkiet och Förenade arabemiraten.

Det är inte tillåtet att ta med sig elektroniska prylar större än en mobiltelefon i kabinen när man reser till USA från flygplatser i dessa länder. Till exempel laptops, surfplattor och kameror måste alltså packas ner i resväskan.

USA överväger att införa restriktioner på flyg från fler länder. Även flygplatser i Europa kunde omfattas av förbudet, skriver Reuters.

En utvidgning av förbudet är sannolik, sa en talesperson från Vita huset på tisdagen enligt Reuters. Men inget beslut har ännu fattats.

Representanter för EU och USA träffas i dag onsdag för att diskutera flygsäkerhet och en eventuell utvidgning av förbudet, meddelade en talesperson för EU-kommissionen på tisdagen.

Efter USA:s beslut har även Storbritannien infört restriktioner för elektronik på direktflyg från Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten, Tunisien och Saudiarabien.

Kan äventyra säkerheten

Enligt USA är syftet med laptopförbudet att förhindra terrorister från att smuggla in explosiva ämnen i batterierna eller att hacka flygplanet. 

Beslutet har fått kritik för att misstänkliggöra personer från specifika länder – men också för att äventyra säkerheten, skriver DN.

Flera av de elektroniska prylarna har nämligen litiumbatterier, som kan fatta eld. Skulle det hända är en brand betydligt svårare att släcka i bagageutrymmet än i kabinen, skriver DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen