Uppgifter om Iphone 11 – releasedatum och nyheter

Apples vd Tim Cook
Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Apple väntas släppa en ny version av sin Iphone under hösten.

En hel del nyheter väntas som vanligt – och framför allt tror experterna på en rejäl uppdatering av kameran.

Här är en sammanfattning av de stora nyheterna som experterna väntar sig av Iphone 11.

Kameran på Iphone 11

Läckta bilder från tillverkningsprocessen signalerar att den nya kameran på baksidan av Iphone 11 kommer att ha tre linser och en blixt – positionerade i ena hörnet. Förutom att den kan ta fina bilder med hög upplösning kommer den nya kameran ge stöd åt Apples nya 3D-teknologi, och förbättra så kallade AR-appar. AR står för augmented reality, och visar animationer och bilder blandat med mobilens kamerabilder, som i succéspelet från 2016, Pokémon Go. Det här kan även göra att de så kallade livebilderna man kan ta med en Iphone blir längre.

https://twitter.com/CNET/status/1133980371064958976

Inget stöd för 5G

Den nya generationens mobilkommunikation börjar rullas ut under 2019, och väntas förändra mobilmarknaden helt under de kommande åren. Flera av Apples konkurrenter har släppt eller kommer släppa mobiler med stöd för 5G under 2019. Men enligt de flesta experter kommer det inte finnas stöd för 5G i nya Iphone. Istället väntas Apple släppa sin första 5G-telefon under 2020. 

När släpps Iphone 11

Iphone 11, eller Iphone XI som den också kan döpas till, väntas komma någon gång i september. Vissa experter tror på den 10 september, andra någon gång runt den 17:e. När Apple släpper sina telefoner brukar de gå att beställa bara dagar efteråt.

Dark Mode

Det nuvarande nattläget på telefonen ersätts av ett nytt Dark Mode, som gör färgerna mörkare och skärmen behagligare när det är natt eller mörkt i rummet. Dark Mode kommer troligtvis att presenteras redan under Apples WWDC-konferens den 3 juni.

Batteriet på nya Iphone kan ladda andra enheter

Det här är mer ett rykte än en förväntad nyhet, men funktionen finns redan hos flera av Apples konkurrenter. Om det blir verklighet kommer man kunna använda sin Iphone för att ladda andra enheter, däribland sina Airpods.

Stöd för ljuduppspelning till flera enheter samtidigt

Det här gör att du kan koppla två par hörlurar till samma telefon via bluetooth. Det gäller så klart även andra högtalare.

Skärmstorlek och prestanda

Enligt de flesta experter kommer nya Iphone vara lika stor som de nuvarande modellerna XS, XS Max och XR. Det innebär:


■ En modell med 5,4-tumsskärm

■ En modell med 6,1-tumsskärm

■ En modell med 6,7-tumsskärm

Apple har tillgång till den senaste OLED-skärmtekniken, men för att hålla priset nere kommer man troligtvis inte lansera samtliga nya modeller med sådana skärmar. Precis som med X-modellerna kommer det finnas en budgetvariant med LCD-skärm.

Så här ser den nyaste Iphone-modellen, Iphone X, ut.