Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Britterna inför stopp mot Huaweis teknik

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Huawei anklagas för att möjliggöra statligt spionage.Foto: LONDON NEWS PICTURES/SHUTTERSTOCK / LONDON NEWS PICTURES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Premiärminister Boris Johnson väntas besluta om ett förbud mot försäljning av Huaweis teknik till det brittiska 5G-nätet.Foto: BEN STANSALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska regeringen har beslutat om att stänga ute kinesiska Huawei som leverantör av teknik till landets nya 5G-nät.

Storbritanniens regering meddelar att det spionageanklagade kinesiska telekombolaget Huawei förbjuds sälja utrustning till operatörernas installation av det kommande 5G-nätet i landet från slutet av 2020.

Nästa generations mobilnät i Storbritannien kommer inte innehålla Huaweis teknik alls från 2027, rapporterar BBC. Beslutet innebär dels att mobiloperatörerna inte får köpa ny Huawei-teknik efter årsskiftet, dels att operatörerna också tvingas montera ned samtliga tidigare 5G-installationer från Huawei. 

Bland annat BT:s nät utgörs till stora delar av Huaweis master och antenner.

Tar bort Huaweis teknik

Debatten om det brittiska telenätet och Huawei har trappats upp sedan ett initialt besked gavs i januari i år om att Huawei skulle tillåtas för delar av 5G-nät som inte ansågs utgöra kärnan av nätverket. Kritiker har dock menat att problem föreligger avseende vad som är att betrakta som kärna och inte.

Samtidigt har den makropolitiska spänningen ökat kring Kina inför det brittiska beslutet om Huawei, som anklagas mot sitt nekande för att möjliggöra statligt spionage för kinesiska staten i främmande land.

Annons: