Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uber: 3 000 anmälningar om övergrepp under 2018

Företaget Uber har berättat hur många fall av ofredande som begås i deras bilar. Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

Taxitjänsten Uber får bara i USA in tusentals klagomål årligen om att deras passagerare har råkat ut för olika former av övergrepp.

Det rapporterar NBC. 

Uber, som grundades 2009, har blivit ett globalt fenomen och finns tillgängligt i över 50 länder. I Sverige har tjänsten nått både Stockholm och Göteborg.

Men i USA är företaget just nu föremål för debatt. Detta efter att Uber själva presenterat siffror på hur många anmälningar man har fått in från passagerare som på något sätt känt sig ofredade av sina förare eller någon annan i bilen. 

Uber om övergreppen

Under 2018 anmäldes 235 fall av våldtäkt från passagerare. Till detta ska läggas 280 fall av våldtäktsförsök och 1 560 fall av tafsande.

Sammantaget har Uber fått in 5 981 anmälningar om ofredande mellan 2017 och 2018. Förarna är föremål för anmälan i 45 procent av fallen. 

Under fjolåret fick man in över 3 000 anmälningar om sexuella övergrepp från förare.

Siffran är 16 procent lägre än 2017 i de fem allvarligaste kategorierna av sexuella övergrepp som rapporterats, uppger Uber i rapporten.

Ubers förare hade under 2018 omkring 1,3 miljarder kundinteraktioner.

Tony West, juridikansvarig på Uber, menar att siffrorna pekar på ett större samhällsproblem.

– Bakom alla incidenter finns en person som genomgått ett fruktansvärt trauma. Men jag är inte förvånad över siffrorna. Och jag är inte förvånad, eftersom sexuellt våld är mycket mer vanligt förekommande i samhället än de flesta inser, säger West enligt NBC. 

”Bör inte avskräcka användare”

Men West tycker inte att det här borde avskräcka användare från att använda appen.

– Vi står för fyra miljoner färder per dag. Det är 45 resor i sekunder. Och när du arbetar med den typen av antal, då är det så att 99,9 procent av färder genomförs utan någon som helst incident, säger han. 

Problemen hos Uber har också noterats i övriga delar av branschen. En av de mest chockerande händelserna relaterade till bolagens problem att lära känna sina förare skedde i Kina, där en förare för den nationella dominanten Didi Chuxing dömdes till döden i början av året för att ha fört bort, rånat, våldtagit och mördat en kvinnlig passagerare. Mordet var det andra som utförts av Didi Chuxings förare.

Tjänsten stoppades av myndigheterna sedan det framkommit just att Didi inte haft kontroll över bakgrundsutredningen av förare och verksamheten återupptogs först flera månader senare när bolaget gjort ett grundligt omtag i säkerhetsfrågan.

LÄS MER: Svenskarna under 30 som tjänar bäst – sök där du bor (PREMIUM)

LÄS MER: Lista: Utbildningarna som lättast ger jobb (PREMIUM)

LÄS MER: Så går det för Pinchos där du bor: ”Lyckligt lottade” (PREMIUM) 

Annons: