Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uber tappar London-licens – 45 000 kan bli utan jobb

Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Uber kommer inte att få någon förnyad licens av Londons transportmyndighet för att bedriva verksamhet i den brittiska huvudstaden, rapporterar radiokanalen LBC med hänvisning till källor.

Det finns i dag omkring 45 000 Uber-förare i staden.

Aktien rasar i förhandeln på beskedet.

Det amerikanska taxibolaget Uber tilldelades under förra sommaren en 15-månaders licens från myndigheten Transport for London (TFL) som möjliggjorde verksamheten. Det är denna licens som nu löper ut och som inte kommer att förnyas efter måndagen, enligt LBC:s källor.

Uber har även tidigare, innan det senaste förnyandet av licensen, fått tillståndet indraget av TFL. Myndigheten uppgav i samband med att licensen återtogs att Ubers ”inställning och agerande demonstrerar bristande ansvarstagande från bolagets sida”.

Förseelser som Uber anklagades för av myndigheten inbegrep hur förares hälso- och icke-kriminella status säkrades, en underlåtenhet att rapportera allvarlig brottslighet relaterad till verksamheten samt bruk av teknik som möjliggör bedrägerier.

3,5 miljoner använder tjänster

Beskedet skulle innebära att Uber riskerar att försvinna som taxialternativ från den viktigaste marknaden globalt, givet att 3,5 miljoner Londonbor nyttjar Uber regelbundet. Fönstret för Uber att överklaga beskrivs som litet - men om en sådan överklagan lämnas in kommer Uber mest troligt att få fortsätta bedriva verksamhet under processens gång, enligt LBC.

Under helgen har också Sky News rapporterat att TFL övervägt att ta till ”det nukleära alternativet” att neka Uber rätten att bedriva verksamhet i London.

Ubers verksamhet i London har likt situationen i många andra av världens storstäder mötts av häftig kritik från konventionella taxiaktörer, som till stor del kör omkring i de ikoniska så kallade ”black cab”-bilarna i London. Konkurrensen har dock tätnat även i tillägg till Ubers verksamhet sedan estniska Bolt och franska Kapten lanserat respektive skjutsdelningstjänst i London under den senaste tiden.

Aktien dyker på beskedet

Transportmyndigheten uppger dock att inget nytt beslut ännu är fattat ännu på måndagsförmiddagen. Ett beslut är dock aviserat till senare under dagen. Uber har avböjt att kommentera.

Ubers aktie noterades på New York-börsen i våras och har sedan dess rasat med runt 30 procent.

Aktien handlades ned med över 6 procent i den tidiga amerikanska förhandeln på måndagen.

TV: ”Jättehög värdering av Uber”

Annons: